Hengel Types

De juiste hengel kiezen is niet altijd even makkelijk en al zeker niet als het over hengels gaat die niet ontworpen zijn met onze visserij in het achterhoofd. Omdat bij G. Loomis het toepassingsgebied zo breed en het gamma zo uitgebreid is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we de verschillende types zo goed mogelijk beschreven zodat U eenvoudiger de juiste keuze kan maken. Wij proberen steeds een zo groot en gevarieerd mogelijk aanbod aan G. Loomis hengels voor U in huis te hebben. Kom ze gerust eens bekijken, You’ll like what you feel…

In deze reeks filmpjes tonen we hoofdzakelijk de acties uit de IMX-Pro reeks omdat deze reeks bijna uitsluitend bestaat uit techniek specifieke hengels, ga je naar hengels uit de GLX, NRX+ en Conquest reeks dan worden de acties nog verfijnder en de hengels breder inzetbaar voor onze visserijen.

Jig and Worm - JWR

JWR hengels hebben een uitgesproken topactie, wat hun extreem gevoelig maakt, waarschijnlijk de gevoeligste over de hele line-up.
JWR hengels zijn vrij strakke hengels die speciaal ontworpen zijn voor verticale technieken, maw technieken waarbij bodemcontact zeer belangrijk is.
Dit maakt dat ze met hele lichte gewichten minder diep opladen in de worp, maar ze blinken uit in detecteren van weerstand.
Net omdat ze strakker zijn vissen ze vrij direct en houden je zelfs op afstand perfect op de hoogte van het minste dat er gebeurt.
Tijdens de drill buigen ze een stuk minder diep door dan bvb SJR, MBR,… Zelfs een heavy wire haak zetten is een fluitje van een cent!
JWR hengels zijn in balans met de top omhoog, voor verticale technieken.

Toepassingen: Texas Rig, Carolina Rig, Zwaardere Dropshot, Verticalen, Pelagisch Jighead (voorkeur strakke hengel)

Ned Rig Rod - NRR

NRR hengels kan je zien als lichtere versies van JWR. Ze zijn ontworpen om lichte finesse technieken te vissen en buigen net iets dieper door.
Vergis je niet want ze hebben voldoende backbone! Deze hengels zitten in de power klasse van de DSR hengels maar zijn in vergelijking een stuk strakker en verkrijgbaar in langere uitvoeringen.
Ze zijn eveneens ontworpen voor verticale technieken en zijn dus eveneens in balans met de hengeltop omhoog.

Toepassingen: Ned Rig, lichtere toepassingen van Texas Rig, Carolina Rig, Dropshot, Jighead

Swimbait Rod - SWBR

SWBR hengels zijn semi parabolisch, waardoor ze mooi opladen in de worp en dus gemakkelijk werpen. In de drill buigen ze door tot halfweg de hengel, waardoor de vissen optimaal gehaakt blijven, vooral met kunstaas dat uitgerust is met dreggen. Met deze hengels kan je een heel breed gamma aan kunstaas werpen. SWBR hengels zijn ontworpen voor horizontale technieken, dus ze liggen eerder in balans wanneer je de hengeltop parallel met het water houdt, maar we hebben gemerkt dat de balans ook perfect in orde is wanneer je ze met de hengeltop omhoog vist!

Toepassingen: Ideaal voor jigheads, soft swimbaits, hard swimbaits, glidebaits, kunstaas voorzien van dreggen algemeen

Mag Bass Rod - MBR

MBR is de meest legendarische actie in het Loomis gamma. Mag Bass staat voor Magnum Taper. Een Magnum Taper is veel breder getapered dan de Standard Taper (de meest voorkomende taper in hengels).
MBR hengels hebben een relatief flexibele top en een extra stevige ruggengraat. Hierdoor vissen ze even goed een crankbait dan bvb een Texas rig. Omdat MBR hengels een stuk dieper opladen werpen ze zeer gemakkelijk, je kan er eigenlijk alles mee, maar ze blinken nergens in uit.
Ze zijn minder geschikt voor ultra finesse technieken zoals bvb Dropshot, Shaky Heads en Ned Rigs. Voor deze toepassingen zijn er in sommige modellen Mag-Light en Mag-Medium versies beschikbaar zoals  GLX 820S DSR.

Toepassingen: Allround

Spin Jig Rod - SJR

SJR zou je kunnen zien als de MBR onder de spin hengels. Spin Jig hengels zijn ook echte allround hengels, ze laden mooi op in de worp en buigen wat dieper in de drill. Deze hengels zijn vaak ook in een 1 power te krijgen voor de ultra finesse technieken. Spin Jig hengels zijn wel degelijk geschikt voor Dropshot, Shaky heads en Ned Rig. Of het nu voor verticale of horizontale technieken is, de balans van deze hengels is zeer mooi!

Toepassingen: Zeer mooi voor onze visserij met jigheads, twitchbaits, topwater en kleinere hardbaits.

Dropshot Rod - DSR

DSR hengels vissen als een fast hengel en buigen als een moderate! Het zijn de kortere modellen in de Loomis reeks en ze zijn voorzien van een mooi kort handvat. Het zijn hengels ontworpen voor Dropshotten, dus zeer gevoelig. DSR hengels zijn veel universeler dan de naam laat vermoeden. Wij zijn het er over eens dat het eigelijk ideale hengels zijn om jigheads te vissen vanuit de bellyboat, maar ook voor het vissen op kanalen waar je een stuk hoger staat dan het water. DSR hengels zijn super, super gevoelig kort en licht.

Toepassingen: Dropshot, jighead, popper

Jerkbait Rod - JBR

Jerkbait Rods zijn zoals de naam al doet vermoeden speciaal ontworpen om Jerkbaits te vissen. Het gaat hier echter niet over onze liploze Europese Jerkbaits, maar om Amerikaanse Jerkbaits die wij Twitchbaits noemen. JBR hengels hebben een eerder strakke top gevolgd door midflex en een stevige ruggegraat. De strakkere top zorgt ervoor dat je met een minimum van beweging actie in je Jerkbait kan brengen. De midflex heeft 2 functies, het neemt de belasting van de pols weg, er is niets zo vermoeiend dan een hele dag Jerkbaits vissen met een te strakke hengel. Vissen blijven nu eenmaal moeilijker gehaakt aan dreggen dan aan een single hook, de midflex verhoogd de hook to land – ratio aanzienlijk. Zoals alle modellen in het G. Loomis Bass gamma hebben ook JBR hengels een stevige ruggegraat die het toelaat om gehaakte vissen efficient te sturen.

Toepassingen : Jerkbaits, Kleinere Topwaters zoals Poppers en Stickbaits, Spybaits, Soft Jerks bvb Strike King Caffeïne Shad 

Spinnerbait Rod - SBR

SBR hengels zijn ontworpen om bulky spinnerbaits gemakkelijk en efficiënt weg te zetten, met andere woorden, deze hengels laden zeer mooi op!
Trillingen van de kleinste spinnerbladen worden perfect doorgegeven naar je hand, je weet meteen wanneer er iets gaande is zoals een stukje wier rond het blad of een obstakel geraakt. Ze hebben een stevige backbone om heavy wire haken moeiteloos te zetten. In de drill buigen ze mooi door tot halfweg de hengel waardoor kop schuddende en springende vissen mooi gehaakt blijven.

Toepassingen: minder agressieve crankbaits, spinnerbaits, chatterbaits en spinners

Crankbait Rod - CBR

CBR hengels waren vroeger (en nu soms nog) volledig uit glasvezel gemaakt. Bij G.Loomis laten ze carbon buigen alsof het glasvezel was!
CBR hengels zijn gebouwd om crankbaits de bodem in te jagen en een zoekende actie te creëren. Tijdens het cranken staan ze steeds licht gebogen door de weerstand van de crankbait, de trillingen veroorzaakt door de crankbait worden mooi opgevangen en gedempt. Je voelt de crankbait duidelijk bewegen, maar niet zo hard dat je hengel uit je handen trilt. Crankbaits vissen met een hengel die er niet geschikt voor is is een vermoeiende zaak! Crankbaits werken het beste wanneer ze deflecteren op obstakels, CBR hengels geven je crankbait de ruimte om zijn werk te doen. Een crankbait moet zijn eigen weg kunnen zoeken en dit kan alleen worden bereikt met hengels met een zekere flexibiliteit. Tijdens de drill worden CBR hengels parabolisch en buigen ze diep door, hierdoor blijven dreggen optimaal gehaakt.  In de IMX-PRO reeks vindt je ook de Deep Flex versie terug, zoals de naam al doet vermoeden buigt de Deep Flex nog een stuk dieper tijdens de drill.

Toepassingen: Crankbaits, spinnerbait, chatterbait, spinner, zwaardere modellen zijn ook geschikt voor glide- en swimbaits

Bladed Jig Rod - BJR

Bladed Jig of Chatterbait Rods hebben een zeer flexibele top gevolgd door een mooie midflex waardoor ze bulky chatterbaits moeiteloos werpen. Zoals alle modellen in het G. Loomis Bass gamma hebben ze een stevige backbone! De top van BJR hengels is zelfs nog flexibeler dan die van CBR hengels, waardoor je Chatterbait optimaal kan bewegen. Net zoals bij SBR hengels voel je duidelijk wat er onder water aan het gebeuren is. Deze hengels hebben meer dan voldoende backbone om een heavy wire haak te zetten en tijdens de drill onstaat een een diepere flex waardoor vissen mooi gehaakt blijven. BJR hengels zijn gebouwd voor het vissen van horizontale technieken en liggen dus in balans met de top parallel met het water.

Toepassingen : Chatterbaits, Blades, Tailspinners, Spinners en Softbaits (Jighead)

Carolina Rig Rod - CRR

De Carolina Rig Rods zijn zoals de naam u al doet vermoeden speciaal gebouwd om Carolina Rigs te vissen, maar dan wel voor oversized rigs gebruikt op de Amerikaanse markt. Zoek je een hengel om Carolina Rigs mee te vissen in onze wateren? Dan ga je vast zeer tevreden zijn met een model uit de Jig & Worm collectie. CRR hengels zijn eerder strakke hengels met veel punch en daadkracht, voor liefhebbers van strakke, snelle en directe hengels. CRR hengels zijn gebouwd om horizontale technieken te vissen en liggen dus in balans met de top parallel met het water.  

Toepassingen : Breed inzetbaar voor de visserij op snoek voor mensen die houden van directe en kittige hengels bvb voor grotere Spinnerbaits, grote Spinners zoals Double Cowgirls, Dominatrix Double, enz.. 

Flip & Punch Rod - FPR

Flip & Punch hengels zijn in essentie beefed-up Jig & Worm hengels. FPR zijn zeer strakke hengels die vooral mooi zijn wanneer je ze overpowered zodat de midflex buiging er mooi in komt. Ideaal om zwaardere softbaits mee te werpen en vissen. Minder geschikt voor nerveuze hardbaits, zoals bvb Crankbaits. FPR hengels hebben extreem veel backbone en kunnen elke vis die in onze wateren zwemt vlot de baas! 

Toepassingen : Grotere Softbaits, Hardbaits  

Pro Green

De Pro Green is een klassiek gebouwde hengel, door zijn stevige midflex bewegende top is het een super hengel voor in de polder. Ideaal voor het vissen met alle kunstaas dat veel waterweerstand heeft zoals Spinners, duikende Hardbaits, Wakebaits, enz. Pro Green is door zijn midflex actie niet geschikt voor het vissen van Jerkbaits.

Greenwater

Greenwater hengels zijn ook klassieke spinhengels maar dan met een iets langzamere topactie. Dit is een zeer mooie allround polderhengel. De top is ook geschikt om Softbaits op lichtere Jigheads te vissen. 

Toepassingen : Allround, kleinere Jerkbaits