Vissen op Largemouth Bass

Alicante Spanje

 • largemouth bass spanje

In dit artikel wil ik het graag hebben over mijn ervaring met het vissen op Largemouth Bass, “Black Bass” in de volksmond , een naam waar ik een hekel aan heb. Black Bass is een verzamelnaam voor een groep vissen waaronder Largemouth Bass (Micropterus Salmoides), Smallmouth Bass (Micropterus Dolomieu), Spotted Bass (Micropterus Punctulatus), Redeye Bass (Micropterus Coosae) en nog enkele soorten. Het zijn vissen die zich snel voortplanten en populaties inheemse vissen in no time kunnen uitroeien, hierdoor werden en worden ze in vele Europese landen als “trashfish” beschouwd, vandaar de naam Black Bass. Gelukkig zijn er nog landen waar ze als sportvis beschouwd worden zoals Italië en gelijk hebben ze! Uit respect voor deze fantastische sportvis noem ik hem graag met zijn correcte naam Largemouth Bass , in het Nederlands Forelbaars.

 • largemouth bass kunstaas

We willen gericht op Largemouth Bass vissen. Wat gaan we meenemen? Het zijn in de 1ste plaats insecteneters, maar rivierkreeften, salamanders, kikkers, schildpadjes, vissen en zelfs kleine slangen staan op het menu! Met andere woorden, ze zijn dus bijna op elk type kunstaas te vangen. Ik ga niets aan het twijfel overlaten en gewoon vertellen wat voor mij het beste werkte! Ik kan vlot 5 tackleboxen vullen, maar ik ben ervan overtuigd dat een kleinere selectie van kunstaas waar ik eindeloos vertrouwen in heb de betere keuze is. Beter 1 stuk kunstaas juist vissen dan 10 maar half!

Ik begin met enkele topwater baits.

Twitchbaits :  Lucky Craft Sammy en Gunfish

                         Heddon Zara Spook en Super Spook Jr. (One Knocker versie)

                         Illex Bonnie

Poppers :        Rebel Popper

                         Illex Sk Pop Grande

Frogs :             Deps Basirisky

                         Booyah Padcrasher, en de Jr versie

                         Scumfrogs Trophy Frog en Little Bigfoot

Soft Frogs:      Sizmic Toad

                         Stanley Ribbit Frog (super drijvend)

Soft Plastics : Reins Heavy Swamp, Swamp, Fat G Tail Grub, Fat Rockvibe Shad

                                    Ax Craw, Slip in Bug

                         Gary Yamamoto Yamasenko

                         Noike Ninja 4”

                         OSP DoliveStick, DoliveShad en DoliveCraw

                         Deps Deathadder Hog

                         Illex Scissorcomb

                         Black Flagg Ggrande Worm 7”

 

Alle soft plastics variëren tussen 3” en 7”, het is niet snel te groot! Nu nog even iets over de kleurkeuze. Het water in de meren is glashelder. Natuurlijke kleuren werken er het beste. Groen en bruin waren top dit jaar! Ik noem even mijn favoriete kleuren uit het Reins gamma, zodat je een idee hebt. Green Pumpkin, Watermelon Seed, Watermelon Red Flake, Moebi, Dosvert, Scuppernong, Ebimiso, Ver de Berge en Long Arm Shrimp. Kleuren zoals Ghost Pro Blue, Dynamite Shad en andere paarse tinten doen het ook goed in helder water.

Verder hebben we sterke kwaliteitshaken nodig! Mijn voorkeur gaat uit naar Nogales Heavy Wide, Wacky Master en Zappu Heavy Pile Driver.

 • haken largemouth bass

De lijn. Op al mijn molens staan Momoi lijnen. Ik heb gekozen voor Ryujin 0.12mm, omdat het een super gladde Hyper PE lijn is met een relatief grote trekkracht. De zichtbaarheid van de lijn vind ik heel belangrijk, want ik vis volledig op het zicht. Onder de hoofdlijn komt minimum 1,5m Momoi Neo 0.28mm fluorocarbon. Uit ervaring weet ik dat ze super schuurbestendig is, die eigenschap gaan we zonder twijfel nodig hebben!

Als molen heb ik een Shimano Rarenium 1000 gekozen, een 2500 model is misschien een betere keuze, want de baarzen zijn best wel sterk.

De hengel was in mijn geval de Fishkix Voyager S1, een prototype reishengel met een lengte van 215 cm en tot 20g werpgewicht. Actie Fast, een progressieve semi-parabolische hengel met genoeg backbone. De progressieve semi-parabolische actie zal de slagen van de vis mooi pareren en de backbone hebben we nodig om baarzen van tussen struiken en takken te halen en te houden.

Als sportvissers houden we ons aan de regels, dus we hebben een visvergunning nodig. Als je vloeiend Spaans spreekt kan je gewoon naar het bureau in Alicante rijden en daar alles regelen, bij mij was dit echter niet het geval. Ik ben naar een plaatselijke hengelsportzaak gereden die ook nog eens gespecialiseerd was in het vissen op Largemouth Bass! Daar hebben ze mijn aanvraagformulier ingevuld, een trip naar Alicante en 40€ later had ik mijn vergunning, die 4 jaar geldig is in handen! Je kan in de plaatselijke hengelsportzaak best even informeren waar je het beste van start kan gaan en wat er op het moment goed werkt. Een visgids inhuren is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar ik zoek het liever zelf uit.

 

In de buurt van Torrevieja (waar ik verbleef) liggen 3 grote meren die de moeite zijn.

 

Embalse de la Pedrera in Torremendo op 30 min rijden.

Pantà de Crevillent in Crevillent op 40 min rijden.

Embalse de Beniarrés in Beniarrés op 90 min rijden.

 • embalse de la pedrera largemouth bass
 • panta de crevillent vissen
 • embalse de beniarrés bass

Het meer van Beriarrès is een groot en vrij toegankelijk meer met héél veel kleinere Largemouth Bass, maar ook grote exemplaren. Dit is in mijn ogen een goed meer voor de beginnende Bass visser. Hier krijg je veel kansen, dus goed om de techniek te oefenen! Door de grote aantallen kleinere baars is het moeilijk om bij de grotere baarzen te geraken, maar zeker een aanrader!

Mijn voorkeur gaat echter uit naar het meer van Crevillent. Het is kortbij en de baarzen zijn er al gauw een slag groter dan in Beniarrès.

Ik ben begonnen met eens op Google Maps te kijken en stekken te zoeken met veel vegetatie en dode struiken in de water. De blauwe kleur van het water valt meteen op, helder water dus. De donkere stukken binnen werpafstand heb ik ook gemarkeerd (plan B).

Eens ter plaatse ben ik eens rond het meer gereden, maar de stekken die ik op Google Maps gevonden had zagen er volledig anders uit. Het water stond veel hoger, dus er stonden grotere patches struiken onder water. Niets aan de hand dus. Het water in de meren dient in de eerste plaats om irrigatiekanalen te bevoorraden, die op hun beurt de velden bevoorraden. Het waterniveau kan er op 1 dag 50cm zakken. Iets om rekening mee te houden!

Wanneer je ’s morgens aan het water toekomt, zoek dan even een hoog punt waar je een goed overzicht hebt op een deel van het meer. We weten dat Largemouth Bass insecteneters zijn, je zal ze dus ongetwijfeld uit het water zien springen om libellen te vangen. Dit zie je vooral ’s morgens gebeuren, eens de zon te hoog staat valt de meeste actie weg. Dit houden we in het achterhoofd

 • baai panta de crevillent

Vissen in Spanje is dag en nacht verschil met vissen in België. De meren zijn vrij slecht toegankelijk op enkele plaatsen na. De gemakkelijk bereikbare plaatsen worden logisch gezien het meeste bevist, dus die laat ik links liggen. Ik wandel en klim liever om op de moeilijk bereikbare stekken te geraken. Goede schoenen zijn geen overbodige luxe.

Ik heb meestal ’s morgens gevist, dat leverde merkelijk meer vis op dan ’s avonds. Het is er dan ook rustiger, want de meeste Spanjaarden vissen ’s avonds.

Ik ga op zoek naar stekken met struiken of dode takken op de bodem (zie foto’s). Dus stekken met veel cover, waar de baarzen zich kunnen verstoppen en wachten op prooi. Van Largemouth Bass is immers geweten dat het “Ambush Predators” zijn.

 • structuur Crevillent
 • largemouth bass crevillent

’S Morgens ga ik aan de slag met topwater baits, de baarzen zijn immers libellen aan het vangen, dus ze zijn gefocust op het wateroppervlak. Eens de zon te hoog staat werken ze niet zo goed meer. Wil je de grotere vissen vangen, dan is accuraat werpen belangrijk! Probeer de plug zo kort mogelijk tegen of onder struiken en takken te plaatsen. Soms wordt een goed geplaatste plug meteen gegrepen! Op de open stukken vang je natuurlijk ook baarzen, maar meestal zijn ze kleiner. Het viel me op dat ik enkel de kleinere baarzen zag “patrouilleren”. Mijn ervaring is dat twitchbaits en poppers het meeste succes hebben als ze relatief traag gevist worden met pauzes.

 • pluggen topwater gunfish
 • gunfish topwater pluggen

Wanneer de baarzen geen interesse (meer) tonen in het oppervlakte kunstaas schakel ik over naar weightless vissen met wormen en shads. Deze techniek heeft absoluut niets meer te bewijzen op het vlak van de visserij op Largemouth Bass! Hier bij ons daarentegen staat ze nog in haar kinderschoenen. Hiervoor gebruik ik graag wormen en shads die geinjecteerd zijn met zout. Zware shads die speciaal ontworpen zijn voor deze visserij. Om u even een idee te geven een 4,5” Osp DoliveStick weegt 10g , een 5” Reins Heavy Swamp weegt 11,5g , een Gary Yamamo 4” Yamasenko weegt 8g. De Reins Fat Rockvibe Shad 4” is niet heavy salted, maar weegt toch 9g gecombineerd met een Zappu Heavy Pile Driver haak wordt dit 11g!

Tussen waterplanten, dode struiken en takken gebruik je het beste een wide gap worm haak of een model met een corkscrew worm keeper zoals de Zappu Heavy Pile Driver. Zo kan je mooi tussen obstakels vissen zonder vast te hangen. Let er wel op dat je de haakpunt niet te diep verzinkt in de rug van de shad, want je gaat beten missen! Licht inhaken volstaat. Het systeem met de corkscrew werkt het beste met zachtere shads zoals de OSP DoliveStick, DoliveShad, DoliveCraw en Reins Fat Rockvibe Shad. Shads en wormen met een heel hoog zoutgehalte zijn meestal veel stijver, je hoort het zout “kraken” als je ze op de haak zet. Deze shads scheuren, breken veel gemakkelijker open aan de corkscrew bij de beet. Voor deze shads gebruik ik liever een gewone wide gap worm haak.

Normaal hoort er op het verticale gedeelte van de haak (onder de neus van de shad of worm) een haakstopper te zitten om te voorkomen dat de shad van de haak schuift bij het vissen tussen platen en takken. Ik gebruik geen haakstoppers om de volgende 2 redenen.

1 Nogales stoppers doen wat ze moeten doen en zitten potvast. Bij de beet scheurt de shad vlug uit omdat de stopper zo mooi blijft zitten.

2 Een stopper op de haak zetten is simpel, hem eraf krijgen niet!

Wanneer je zonder stopper vist schuift de worm bij de beet gewoon naar onder. Achteraf kun je de worm gewoon terug op zijn plaats schuiven. Op deze manier scheuren ze veel minder vlug!

 • dolivestick fat rockvibe

Weightless vissen kan op verschillende manieren, deze werkten voor mij het beste.

De worm hoog optikken en terug laten “vallen” met de hengeltop omhoog. Omdat de de haak (het gewicht bij weightless vissen) vooraan zit zal de worm subtiel naar je toe glijden. Tik je hem op en laat je de hengeltop zakken (losse lijn), dan kiest de worm zelf de richting en zal hij ook meer waggelen. De OSP DoliveStick is hier perfect voor! Ik ken geen enkele shad met een meer verleidelijke “waggle” dan die van de DoliveStick! Even tussendoor. Sommige wormen en de DoliveStick kan je heel mooi twitchen op voorwaarde dat ze “dead-center” gehaakt zijn! Prachtig en veelzijdig aasje.

Je kan de worm ook een paar keer lichtjes optikken (zodat hij slechts enkele centimeters van de bodem komt) om hem daarna op de bodem te laten rusten. Deze techniek heeft me veel vis opgeleverd! Baarzen rapen de worm graag op van de bodem.

 • fishkix voyager largemouth bass

Op stekken met weinig obstakels werkte de Wacky rig het beste. Hiervoor gebruik ik de Nogales Wacky Master haak. Willen we dat de worm zo traag mogelijk zinkt met een mooie “waggle”, dan moet de worm zo gehaakt worden dat hij mooi in evenwicht is. Dit punt ligt echter niet altijd in het midden, dus dat gaan we gewoon moeten zoeken door het te proberen. Als de worm niet in zijn evenwichtspunt gehaakt is zal hij de neiging hebben om naar de zwaarste kant te vallen, logisch.

 • bass worms

De wacky worm hef ik rustig van de bodem (je voelt hem trillen) om hem daarna met “slappe lijn” de bodem te laten vinden of liever de bek van een baars. Licht spinnen met pauzes werkt ook, maar dan moet de worm wel juist gehaakt zijn, anders gaat hij draaien in plaats van trillen.

 • Bass Reins Heavy swamp

Weightless vissen is even wennen. Er wordt volledig op het zicht gevist. Je zal de worm of shad nooit de bodem voelen raken, je moet hem de bodem zien raken. Ook de beten ga je nauwelijks voelen (want we vissen met slappe lijn) maar de lijn verraadt alles. Het is geweldig om de lijn ineens te zien vertrekken! The key to weightless fishing is rustig vissen en vooral niet teveel willen doen!

 • largemouth bass

De Largemouth Bass is een geweldige en sterke sportvis! Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, ben ik volledig in de ban van het weightless vissen. Een echte aanrader! Indien je meer informatie wenst kan je me altijd via Facebook bereiken of via Hengelsport de Kock!

 

Tight Lines

 

Marco

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.