Vangstbericht zoet - zout

  • Vanop het strand op zeebaars vissen

Na een zeer drukke werkweek ,besloten om maar eens een vrije middag op te nemen en de stranden en dijken te gaan “afstruinen” om te kijken of ze er überhaupt nog zitten. We hebben inmiddels een paar koudere dagen gehad waarbij het s’nachts rond het vriespunt is geweest. Als je de actuele watertemperatuur bekijkt kun je zien dat het dan hard terug gaat. Binnen twee weken is deze gezakt van 15.1  ̊C naar 13.4  ̊C. Een handige website om de watertemperaturen te monitoren is die van rijkswaterstaat. ( www.AktueleWatertemperatuur-Rijkswaterstaat.nl ). Je krijgt hier om de 10 min. een update. De hele week kalm weer gehad en besloten om de oppervlakte pluggen maar weer eens in te  gaan zetten. Maatje Johan had er zoals altijd wel oren naar en dus samen richting kust gereden. Helaas is niets zo veranderlijk als het weer en vernam thuis al dat er in de ochtend een flinke bries stond. Snel de weersberichten bekeken en vernomen dat er een westenwind kracht 5 stond ,welke eind van de middag zou afnemen naar een kracht 3. Aangekomen op de stek snel de dijk over om even een “blik” te werpen. Het was net hoog water geweest en er stonden flinke golven welke zeker 20 meter uitrolden tegen de dijk. Tot ongeveer een 200 meter uit de kant was het water helemaal bruin. Tegen beter weten in toch maar een “spook “ gemonteerd en geprobeerd hier tegen in te werpen met als resultaat geen afstand en de golven welke in je lijn sloegen de actie uit je plug haalden. Gelukkig hadden we nog wat zwaardere duikende pluggen bij met prima werpeigenschappen waarmee we wel nog enige afstand konden halen. Ik had er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in, daar we hier het hele jaar nog geen succes mee hadden gehad. Na twee worpen was “ raak”! Tijdens het binnen draaien een aantal onderzoekende tikken tegen de plug waarna ze hem vol pakte. Ze dook “ vol” gas naar beneden waar het bezaaid ligt met stenen .Inmiddels m’n zowat dichtstaande slip gaan bijremmen met de hand. Ongelofelijk wat een kracht. Ik sta er iedere keer nog versteld van hoe ongelofelijk sterk ze zijn. Enfin ,wat ik al vreesde gebeurde ook ……. over een steen en pats…….. lijnbreuk. Johan stond met grote ogen te kijken. Ook hij had er in eerste instantie weinig vertrouwen in. Snel een nieuwe plug gemonteerd en de slip compleet dicht gezet. Ervaring leert dat er op zulke stekken  (massa’s steenstort) maar 1 optie is en dat is zoals gezegd de slip helemaal dichtzetten en bij een aanbeet in een record tempo de baars naar de oppervlakte trekken zodat deze zogoed als mogelijk geen water kan pakken om de diepte in te “schieten”. Twee worpen later was het “weer” raak. De tactiek werkte. Hevig kopschuddend kwam ze naar de oppervlakte en werd ze mede door de flinke branding de kant op gedirigeerd. Een prachtige baars tussen 65 á 70 cm. 

  • Vanaf de kant op zeebaars vissen

Ook Johan kon op deze manier zijn vissen landen. Naar mate het water zakte kregen we minder beten waarna we besloten dat het mooi was geweest. Het is inmiddels November en gezien de temperaturen zul je ze zeker nog tot eind deze maand kunnen vangen vanaf de zeeuwse stranden. 

  • In de polder op snoek vissen

Echter is inmiddels ook weer het snoekseizoen aangebroken. Vorig jaar hiermee gestart om hier meer  gericht op te gaan vissen. Had in het verleden als enkele giganten gehaakt ,maar deze stonden meer als bijvangst op de boek tijdens het snoekbaarzen. Als je je hier meer in gaat verdiepen kom je er achter wat een ongelofelijk veel mogelijkheden er zijn om ze te bevissen. Mijn keuze is het zo simpel mogelijk te houden . Een hengel tussen de 2.10 á 2.20m met daarop een “druppelreeltje” gemonteerd. Daar in Bergen op Zoom aan de Binnenschelde woon, volop in de gelegenheid om te experimenteren met allerleihande kunstaas. Zo nu en dan eens een praatje gemaakt met de lokale visser en wat me direct opviel dat 90% hiervan met hardbaits viste. Dit is in mijn ogen een zeer populair type kunstaas wat je overal massaal terugziet. Ik had m’n zinnen gezet op de softbaits. Misschien om hiermee de eventuele dressuur te doorbreken.( druk bevist water).Samen met Johan vele uren in dit water gestoken met wisselende doch goede resultaten. Er zaten toch dagen tussen dat we er de man zo’n 10 snoeken mochten “bijschrijven”. De meeste vissen “ zaten” zo tussen de 70 en de 85cm.Voor mij prachtige vissen maar voor de doorgewinterde snoekvissers minder interessant. Had al wel vernomen dat er meterplussers waren gevangen, maar gevangen waren met doodaas. Wat me opviel tijdens een sessie ,was dat er collega vissers stonden welke geen beetje hadden gehad terwijl wij regelmatig vissen konden “landen”. Deze stonden inderdaad zoals hierboven geschreven met hardbaits te werpen terwijl wij het met flinke shads probeerde.

Enfin de zeebaars gelaten voor wat ‘t was en afgesproken om een middagje te gaan snoeken op een stek waar Johan vorig jaar leuke vangsten had gedaan. Ik had inmiddels m’n kunstaas voorraad flink aangevuld met allerlei shads/kikkers, met daarop een 7 grams kopje gemonteerd met een staartdreg. De kikkers en  de JIVERS van FISHKIX /ARTBAITS ,sprongen er opvallend uit. Zeker de JIVER heeft een prachtige actie . Vanzelfsprekend dat we hiermee gingen starten. Na twee keer werpen stond Johan al met een kromme hengel. De shad was zo goed verdwenen in bek van de vis. Na een “gevecht” van een aantal minuten kwam ze boven. Na meeting gaf de rolmaat 86cm aan. Een prachtig begin. Na haar te hebben teruggezet na 10 minuten geen aanbeet te hebben gehad een andere stek opgezocht. Google maps aan en zoeken maar. Vervolgens kwamen we bij een prachtige sloot aan van zo’n kilometer lang welke veel perspectieven bood. Hier zaten diverse aftakkingen aan, waar 9 van de 10 keer wel een snoekje ligt. Dat bleek ook wel want na 5 keer werpen was het weer raak voor Johan .Ditmaal wederom een vis van mooi formaat.(85cm). 

  • Snoekvissen in de polder

Ondergetekende had nog geen beetje gehad. Na een 200 meter door het boerenland te hebben gestruind kon ik eindelijk m’n eerste vis verzilveren. Een visje van 40 cm welke zich vol overgave op de shad had ‘’gestort’’. Wat kunnen ze ongelofelijk agressief zijn. Ze had m’n prachtige shad compleet gesloopt.(lol). Hij / zij had erover de breedte ,6 cm uitgehapt. Desondanks had dit geen negatief effect op de actie en dus na de shad te hebben ‘’gefatsoeneerd’’ deze terug ingezet. Kort hierna wederom zo’n klein monster gehaakt en deze geretourneerd. Inmiddels was het al laat in de middag en besloten we het nog even te proberen op de stek waar we gestart waren. Na een aantal worpen mocht ik m’n eerste metersnoek landen van dit jaar. Samengevat een prima start van het seizoen. Op naar de volgende …………….

Met vriendelijke groet

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.