Vanaf de oever

 

  • Snoekbaars vissen vanaf de kant

Werpend van de kant op de grote rivier.

Velen onder ons kennen het concept snoekbaars vissen, vanaf de kant van de rivier, van onze workshops die georganiseerd worden op de Waal door Peter, Koen en Johan. Deze kant visserij op de Waal speelt zich meer af vanop de kribben dan vanaf de eigenlijke oever. Wat ook logisch is;  in de keerstromingen rond de kribben kan men de snoekbaars eenvoudiger terug vinden. Maar wat als er geen kribben zijn op een rivier, waar moet je de vissen dan gaan zoeken? Deze vraag doet me een beetje denken aan het befaamde programma “wat als......”, helaas zal het antwoord op de vraag niet zo hilarisch zijn als in dat programma. Maar nu even terug naar het onderwerp. De Maas is een voorbeeld van een rivier waarop, op grote stukken, geen kribben terug te vinden zijn. In dit verslag gaan we proberen duidelijk te maken hoe je daar aan de slag moet.

  • op snoekbaars vissen

Hoe beginnen we er aan ?

In feite is dit vrij simpel: als de voorbereidingen in orde zijn is uw visdag voor 70 % geslaagd . Een visdag op een stukje rivier dat je niet kent valt of staat met een goede planning en voorbereiding. In feite geldt deze regel voor alle visdagen. Het begint allemaal met het maken van je huiswerk aan de hand van Google Earth. Is dit nu voor de Waal, Maas, Merwede of gelijk welk andere rivier; de werkwijze blijft hetzelfde. Met dit programma kunnen we de rivier in detail gaan bekijken en gaan we op zoek naar inhammen, landtongen, zijrivieren, dode armen,hoeken van haventjes, overzetten, eigenlijk alles wat de normale stroom van de rivier kan beinvloeden en waar we keerstromen kunnen terug vinden. Keerstromen zijn eigenlijk stromen die in tegenovergestelde richting vloeien dan de hoofdstroom. Omdat de keerstromen van deze stekken een verzamelplaats van voedsel maakt, zijn dit de plaatsen waar de vis meestal ligt. Met andere woorden keerstromen vormen een gemakkelijk buffet voor vissen. Ik moet wel eerlijk zijn, niet alle keerstromen zijn terug te vinden via Google Earth, maar deze opzoekingen vormen al een goede basis. Via dit zelfde programma kunnen we ook de dichtstbijzijnde parkeerplaats terug vinden met de bijhorende straatnaam. En dan is het maar een klein kunstje om deze aanwijzingen of cöordinaten in de GPS te steken en daar naar toe te rijden.

Zorg er voor dat je altijd meerdere locaties hebt voordat je vertrekt op een vistrip. De geselecteerde stekken kunnen in werkelijkheid wel eens volledig anders zijn dan wat u verwacht had via een blik op Google Earth. Met dit programma kunnen we niet onder water kijken. De stek kan bijvoorbeeld volledig verzand zijn, bezaaid zijn met bomen, met takken of andere zaken waardoor de stek onmogelijk bevisbaar is. Door werkzaamheden of privé bezit kan het soms zijn dat de uitgezochte plaats totaal niet bereikbaar is. Of de vis is gewoonweg niet aanwezig op de geselecteerde stekken. Dus zorg altijd voor enkele back-up plannen, dit kan uw dag redden.

  • snoekbaars vissen vanaf de kant

De rivier

Zijarmen en grote  inhammen van de rivier zijn goede stekken om keerstromen terug te vinden en zijn zeer eenvoudig op te zoeken via Google Earth. Dit zijn meestal vrij grote stekken waar je voor een langere tijd met meerdere personen kan vissen en er zit altijd wel een visje.

Eenmaal aangekomen aan de rivier is het beter om niet direct te beginnen vissen, maar de stek op de rivier eerst eens op uw gemak te bekijken. Deze eerste 5 min bezinning zal je veel meer vis opbrengen dan in het wilde weg te werpen en direct te beginnen vissen. Deze regel is niet enkel van toepassing de eerste keer dat je op de stek komt, maar eigenlijk iedere keer dat je gaat vissen. De rivier is iets wat leeft, iedere keer is de situatie anders; meer of minder stroom, donker of helderder water, zon, wolken.etc........... Bij bvb veel licht en helder water kan het zijn dat je de vis iets dieper moet gaan zoeken of onder overhangende struiken moet gaan zoeken waar ze bescherming kunnen vinden voor het licht. Een kleine zijstroom met aanvoer van troebel water kan ook een hotspot zijn als de rivier kristal helder is. Noem maar op er zijn tal van omstandigheden waar iedere visser op moet letten. Tijdens die eerste 5 min ga je kijken waar de keerstromen zich bevinden, want dit zijn voor mij de hotspots op de rivier. En dan begin je secuur de stek af te vissen. Meestal begin ik met een te zware loodkop om zo de bodemstructuur en de stek te leren kennen. Met een te zware loodkop bedoel ik een loodkop tussen de 7 en 10 gram (hangt een beetje af van de stroming). Wanneer de keerstromen en de bodemstructuur gekent zijn, schakel ik zo snel mogelijk over naar een loodkopje dat juist zwaar genoeg is om contact te houden met de bodem. De laatste maanden heb ik kunnen merken dat als je van de kant vist met te zware loodkoppen, dat je veel vis laat liggen en dat je meestal te snel vist bij deze koude temperaturen. Met lichtere loodkoppen kan je veel langzamer vissen en de shad veel langer laten hangen in de bijt-zone van de snoekbaars. Met deze uitspraak wil ik zeker niet zeggen dat er met zware loodkoppen niets te vangen is, soms is dit ook een sleutel tot succes, zeker op momenten als de vis reageert op snel en agressief geviste shads.

  • vanaf de kant op snoekbaars vissen

In Maart heb ik meestal met een loodkopje gevist van 3.5 gram; dit was voor mij het ideaal gewicht voor bepaald shads en voor die omstandigheden op de rivier. Bij het vissen met dit licht materiaal zijn de shads bij de aanbeet 9 op 10 keer volledig binnen gezogen

  • kant vissen op snoekbaars

En dan heb je nog die kleinere stekken die moeilijk of niet terug te vinden zijn via Google Earth. Deze plaatsen kan je herkennen als uitgeholde oevers, kleine opstakkels (kleine onderwater richels, bolders, zanbanken, bomen.....enz) die een keerstroom crëeren. Deze stekken zijn meestal niet groter dan enkel vierkante meters die zeer voorzichtig moeten afgevist worden. Hier kan je ook maar met 1 persoon vissen. Het kan soms gebeuren dat je op die enkele vierkante meters 3-4 mooie snoekbaarzen kan vangen. En dan is het ook aan te raden, wanneer je een aanbeet krijgt de vis zo snel mogelijk van die stek weg te halen en de vis te drillen in de hoofdstroom, zodat je de plaats zo weinig verstoord.

Hiervan heb ik een voorbeeldje, de laatste week van het seizoen had ik toevallig op de Maas een zeer klein stekje gevonden. Het zag er perfect uit, een kleine richel in de hoofdstroom zorgde er voor, dat de keerstroom net onder een struik passeerde. Die keerstroom had er ook voor gezorgt dat de oever onder de struik uitgehold was.Een ideale schuilplaats voor een roofvis en alle elementen waren aanwezig om een uitstekende stek te zijn. (zie foto) 

  • visstekken snoekbaars

Het zag er naar uit dat het niet te diep was en de keerstroom niet te sterk was. Daarom hing ik er een shadje met een loodkopje van 3,5 gram aan. De eerste worp was perfect, De shad belande juist waar de keerstroom begon, op het einde van de poel. De shad zakte naar de bodem, doordat je zo licht vist voel je de shad niet neerkomen op de bodem, maar zie je enkel op het moment van “touch down” een klein zakje in je gestrekte draad. Dan kan je het kunstaasje lichtjes gecontroleerd opheffen en laten meenemen door de keerstroom. Op het moment dat de shad voorbij de struik kwam volgde de eerste keiharde aanbeet. Een mooie snoekbaars werd direct van de stek weggetrokken en gedrild in de hoofdstroom om zo de stek zo weining mogelijk te verstoren. Enkele foto’s werden genomen en 5 min later werd de tweede worp ingezet, juist op dezelfde plaats als de eerste worp. De shad was nog geen 2 m verder en terug juist voor de struik, BAM een tweede mooie snoekbaars werd geland. Bij de derde worp kwam de aanbeet 1 meter voor de struik. Dit was geen snoekbaars, een jack (kleine snoek) doorbrak het wateroppervlak en beet mijn draad door, dag shad. Vlug een andere stukje rubber met een loodkopje van 2 gram, volgens mij moest dit ook lukken en inderdaad op het moment dat het kunstaas voorbij de struik gleed terug een snoeiharde aanbeet. Die snoekbaars maakte enorm veel kabaal en was zeer moeilijk van de stek weg te trekken, met als gevolg dat de daarop volgende worpen niets meer opleverden. Voor mij was dit niet verkeerd, 3 snoekbaarzen en een snoekje op zo’n kleine stek. 

  • snoekbaars stekken

Dit heeft me wakker geschud, nu kijk ik met een volledige andere bril naar de rivier. De kleinste details, richeltjes, bolders, uitgeholde oevers, overhangende struiken boven een keerstroom, dit zijn allemaal potentiële stekken waar uw persoonlijk record kan liggen.

Ik zou zeggen, probeer het eens, maar bekijk de rivier met een andere bril en probeer je aan te passen aan de omstandigheden en de flow van de rivier. Het is zo vermoeiend en tevens zo ontspannend en belonend bij die eerste aanbeet dat het bijna een verslaving is.

Tight lines,

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.