Vakantieplannen

Voorbereiding van een visvakantie door Frans Oomen

 • snoekbaars

Vakantieplannen….

Elk jaar vind er weer een ware exodus plaats van roofvissers die naar het buitenland trekken. Vroeger was Ierland bestemming nummer 1, tegenwoordig zie je steeds meer mensen naar Zweden, Noorwegen en zelfs Denemarken en Duitsland trekken. En niet alleen snoek is het target. Ook voor een leuke snoekbaars trip kan je in veel landen terecht. Zweden heeft op sommige plaatsen een geweldige snoekbaarsstand en vrienden van me zijn verslingerd geraakt aan Spanje. Waar je ook naar toe gaat en wat je doel ook is, je zal er eerst moeten komen.

 • ferry

Hoe gaan we reizen?

Dat is nu precies waar dit artikel over gaat. Ik ga zelf elk jaar naar het buitenland om te vissen. Soms in het voorjaar maar de laatste paar jaar eigenlijk liever in het najaar. Er gaat heel veel mee op zo'n trip maar hoe bereid je dat allemaal voor?

 

Hoe gaan we reizen?

Laat ik op voorhand stellen dat rijden met een eigen auto, al dan niet met eigen boot erachter echt mijn voorkeur geniet. Zweden, Noorwegen en Ierland zijn met eigen auto en boot prima te berijden. Naar Ierland vliegen veel mensen. Waarom is me niet duidelijk. Het is immers net zo ver als Zweden met de ferry. Alleen rij je de andere kant op. Naar Frankrijk ipv Denemarken. Je kan alles meenemen wat je wil en dat vind ik een groot plus punt boven vliegen. Vliegen is tegenwoordig wel spot goedkoop.

Vliegers zijn beperkter in hun keuze van materiaal. Ook iets wat mee speelt. Wanneer je je beperkt tot snoeken is het te doen maar wil je (of moet je) ook baars en forel vangen zoals op wedstrijden den vis je beter met je eigen boot of op zijn minst met veel van je eigen spullen. Wel eens een elektromotor met accu mee genomen op het vliegtuig?

Qua kosten is het gemakkelijk allemaal op een rijtje te zetten. Prijzen voor overtochten kan je gemakkelijk inzichtelijk maken door te kijken naar de verschillende aanbieders. Denk bij overtochten aan Irish Ferries en Stenalina naar Ierland en Colourline en weer Stena naar Scandinavie.

Voor Ierand is het een optie om naar Engeland te varen en vandaar door te rijden naar Ierland maar ik rijdt liever naar Bretagne (Cherbourg) en vaar dan op Dublin voor het noorden en Rosslare voor het zuiden.

Zweden kan je via de veerboot Putgarden Rodby en brug van Kopenhaven naar Malmö doen of je pakt de veerboot van Kiel naar Gotenburg. Deze laatste heeft mij voorkeur aangezien je dan uitgerust aan het laatste stuk van de reis kan beginnen en je de eerste visdag fris en fruitig kan beginnen. Qua kosten iets duurder maar zo weinig dat ik het voor lief neem om lekker te kunnen vissen. Je moet ook de lange reis weer terug na een zware week vissen.

Noorwegen is goed te bereiken vanuit het puntje van Denemarken, varend op Larvik of Oslo vanuit Hirtshals of Frederikshavn. Vanuit Kiel kan ook maar dat is fors aan de prijs.

Maak voor je zelf voor je gaat een plan hoe je wil reizen en kijk wat er aan overtochten zijn. Vroeg boeken betekend vaak goedkoop overvaren.

 • molens en reels
 • bakken kunstaas

Visspullen

Wat je bestemming ook mogen wezen, je doet eerst je huiswerk voor wat betreft de te gebruiken materialen. Eens je dit op orde hebt ga je alles verzamelen. Eventuele zaken die nog gekocht moeten worden schaf je aan en na verloop van tijd heb je een berg materialen waarvan je het meeste niet gebruikt. Herkenbaar?

Reels en molens pak ik in een klein kistje. Ik neem een paar reels mee om te jerken, trollen (lichtere lijn), en met rubber en spinners te gooien (trager). Verder een paar molens voor zowel het werpen met shads op snoek als het vissen op baars, forel of snoekbaars als die er zitten. Elke reel of molen pak ik in in een molen tasje. Mooi afsluitbaar en je kan ze tegen elkaar leggen in de kist.

Aan kunstaas heb ik in het buitenland nog niet veel situaties meegemaakt dat kunstaas wat het hier goed doet in het buitenland niet voldeed. Een uitzondering wil ik maken voor topwaters. Die doen het in Scandinavie echt heel veel beter dan in Nederland. Een paar meer meenemen dus als je daar heen gaat. Niet van die hele grote maar formaten tot een cm of 15.

Neem gewoon mee wat het hier voor jou goed doet en je gaat in het buitenland zeker ook succes hebben. Vergeet in het voorjaar niet je polder spullen. Mega groot hoeft het echt niet altijd te zijn en je vist vaak in ondiep water.

Wat reserve lijn, leader materialen en dreggen neem ik apart mee in een plastic bak samen met mijn gereedschappen (zie verder op).

Voor het najaar opteer ik in Zweden veel voor shads. Van een cm 15 tot 25 voorzien van een arsenaal aan loodkoppen tussen 20 en 50 gram. Zwaar maar het kan voorkomen dat je op diepe strukturen moet vissen.

Ook pak ik 2 setjes planerboards mee. De mijne zijn van Ghost tackle, de zogenaamde Supra cruzers.

 • niet slecht voor een huurbootje
 • prima huurboot

Bootspullen

Heb je geen eigen boot of besluit je een bootje te huren, win dan zoveel mogelijk info in over de boot en de mogelijkheden. Zit er een trailer bij? Heeft ie een dieptemeter aan boord? Een tijdje terug zat ik in Zweden toen ik een bericht via Facebook kreeg of het een beetje wilde lopen. Een kennis stond op het punt om een week naar Zweden te gaan om te trollen op een wel heel populaire pleken was in de veronderstelling dat ik daar ook zat. Wij zaten daar niet en het was vooral werpend te doen in plaats van trollend. Toen ik hem vroeg of hij met zijn eigen boot ging was het antwoord “Nee, we huren daar een boot”. “Okee, zit er dan een trailer bij want dan weet ik nog wel een paar leuke stekken voor deze tijd van het jaar?” “Weet ik niet!”. Wij zochten de aasvis op en vissen met de elektromotor op anker de stekken uit. “Zit er een elektromotor op?” “Weet ik ook niet” Tja dan heb je dus geen voorbereiding gedaan en kan je dus flink op je bek gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Electromotor zal je niet vaak aantreffen maar als je er over kan beschikken, neem hem dan zeker mee. Ik heb vanaf mijn eerste trips tot de dag van vandaag steeds met huurboten gevist met mijn eigen backtroller er op en dat is goed bevallen. Toch zie ik ze steeds vaker in Zweden. Snoekvissen neemt een enorme vlucht in dat land sinds de Youtube kanalen met enige regelmaat prachtige series over snoeken laten zien.

Ik heb een dieptemeter op een plankje staan en een losse transducer stang. Ook die neem ik altijd mee als ik in een huurboot vis. Gewoon om zeker te zijn dat ik de diepte in het oog kan houden. Niet alle dieptemeters vind ik even prettig in gebruik dus als ik mijn eigen toestel kan gebruiken is dat een pluspunt.

Vraag ook altijd na wat voor boot je krijgt als huur boot en waar je kan tanken als je zonder brandstof zit. Vraag ook waar de boothellingen in de omgeving zijn.

Ik heb een handheld GPS van Garmin bij me als ik ga vissen. Gevaarlijke plekken en goede stekken kan ik er in zetten. Deel die ook met de verhuurder van je accomodatie. Hij zal je er zeer dankbaar voor zijn.

Auto en boot

Voor je gaat is een grondige check van de auto geen overbodige luxe. Vloeistoffen op peil, een keer schoonmaken van binnen (en buiten), reservewiel controleren, reserve lampjes en gereedschap mee dan kom je niet voor verassingen te staan. Verzekering in orde?

Ook je trailer moet je goed op orde hebben. Een keer per jaar na laten kijken is heel goed om te doen als je er veel mee vist en ook in eigen land redelijk wat kilometers mee maakt. Goed voorbereid op reis dus. Laat vooral de banden en wiel lagers even checken. 2 jaar geleden heeft mijn vismaat tijdens een weekend snoeken in Frankrijk gemerkt dat er een splitpen van zijn wielmoeren kapot was. Ter plaatse hebben we die vervangen door een spijker maar je staat toch raar te kijken als je zondagavond net onder Parijs zit met een kapotte trailer...

 • hengels vervoeren

Hengels

Zoals ik al aangaf zijn mensen die met het vliegtuig gaan beperkter in het materiaal dat ze mee kunnen nemen. Stem je kunstaas af op je hengels. Hengels vervoeren is een verhaal apart. Veel snoekhengels zijn tegenwoordig uit een deel. Zware jerkstokken en hengels voor spinners en rubber neem je niet makkelijk mee in het vliegtuig. Daar moet een hengelkoker aan te pas komen. Je kan ze kopen maar zelf maken kan ook van een ronde PVC buis met 2 schroef doppen. Ik heb hem zelf gemaakt en deze is goed voor hengels tot iets meer dan 8 voet. Vismaat Frank heeft hem mee naar Canada gehad en dat ging prima.

Ga je met de auto dan is het makkelijk om wat meer hengels mee te nemen. Hiervoor steek ik de hengels in losse hoesjes en omwikkel ze vervolgens met huishoud folie. Zo is het een mooie bundel die lekker bij elkaar blijft. Neem wel die rol folie mee op vakantie want je moet ook weer terug naar huis.

 • eten

Eten en drinken

Etenswaren stop ik in opvouwbare kratten of in kartonnen dozen. Als het op is kan ik ze ter plaatse weggooien. Kratten nemen geen plaats in op de terugweg. Wat ik over houdt neem ik mee terug of ik maak er ter plaatse iemand blij mee.

Zeker in het voorjaar in Scandinavië maak je lage dagen. Vroeg op, lang door vissen en laat van het water. Daarmee komt het voor dat ik pas tegen 22:00 aan het avondeten begin. Tja, ik kan op vakantie langer zonder eten dan zonder vissen. Uitgebreid koken is er dan vaak niet bij. Als je met een grotere groep bent moet het vaak wel wat uitgebreider maar met 2 of 4 man is het vaak een snelle hap, nog even een biertje en dan maffen.

Zo was ik een keer met vrienden in Noorwegen op het Oyern meer en hadden we alles vacuüm getrokken meegenomen. We wisten dat er een vriezer in het huis zat (vraag daar vooraf naar). Diepgevroren spullen zijn in een hele goede koelbox (de duurdere) met voldoende koelelementen prima mee te nemen. Dat scheelt in de kosten en je houdt meer tijd over om te vissen ipv boodschappen te doen. Mocht je onverhoopt toch iets moeten kopen dan vind je in de meeste plaatsjes wel een kleine Spar supermarkt of iets dergelijks. Veel hebben ze vaak niet maar genoeg om enkele dagen vooruit te kunnen.

 • huisje

Sommige huisjes zijn super de luxe!

Drank neem ik ook mee van huis. In Ierland is bv bier wel te koop tegen een normale prijs en een vakantie is niet compleet zonder bezoek aan de Pub. In Scandinavië betaal je een fortuin. Naar Zweden mag je behoorlijk wat meenemen maar naar Noorwegen weer niet. Let daar goed op voor je gaat want je wil niet op de grens alles uit moeten pakken en daar achter te moeten laten. Voor frisdrank geldt dat niet maar ook hier weer scheelt het je tijd als je dit vooraf inkoopt. Wat pakken houdbare melk of vruchtensap voor de liefhebbers en we hebben alles compleet.

 • guinness

Wat is Ierland zonder Guinness

Bij lange visdagen zoals je die eind mei in Zweden en Noorwegen kan maken is het goed om tussen door even wat uitgebreider de tijd te nemen om rustig te eten op het water. Keihard doorvissen nekt je op een bepaald moment en je levert aan het einde van je week vakantie alsnog een hoop tijd in doordat je afgemat bent. Op tijd je pauze nemen dan ben je weer fris en fruitig voor de rest van de dag.

 • reserve spullen en gereedschap

Gereedschappen

Ik heb altijd een setje gereedschap bij. Een paar schroevendraaiers voor wat kleine herstelwerkzaamheden aan auto of boot. Een combinatie tang en een ring sleutel 13/15 voor de accu klemmen van de elektromotor aan te draaien.

Daarnaast neem ik een klein doosje met reel onderhoud spullen mee. Je zal maar een kapotte reel hebben. Reserve heb ik steeds bij me maar ik wil toch niet zonder zitten. Het sleuteltje om ze open te maken mag ook niet ontbreken. Tevens wat reel olie en smeervet in een klein potje. Ben je hier niet handig mee, laat ze dan even nakijken voor je vertrekt.

Een lamp is ook een handig ding om in de avond uren nog wat in/aan de boot te moeten doen. Bedenk dat het in Scandinavië als het donker wordt ook gelijk een stuk donkerder kan zijn dan hier.

 • kampvuur

Zo dat was het voor nu. Voor de vissers die naar het buitenland gaan: veel succes. Zij die thuis blijven: sterkte!

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.