Techniques made in USA, Japan & Germany

#Episode 1 : De Carolina Rig

 • Carolina rig

Hier zijn we al halverwege het seizoen waar vanaf het begin de toon is gezet dat het moeilijk is om de rovers te verleiden.

Begrijp me niet verkeerd, of je nu elke dag aan het water staat of gewoon casual visser bent, als het moeilijk is, is het moeilijk voor iedereen!

Als het moeilijk is, is het voor mij de kans om te experimenteren. Vandaag ben ik er nog meer van overtuigd dat we onze gewoontes moeten veranderen om het verschil te maken.
Verder bouwen op vaste waarden, andere shads, een nieuwe techniek...

Tijdens onze besprekingen met het Pro Staff Team van Hengelsport De Kock ontstond het idee om technieken en ongebruikelijke pluggen te testen (eerder bedoeld om op Largemouth Bass te vissen) om de moeilijkste onder de rovers te verleiden.

Het is William Merckx die me aangestoken heeft om met andere rigs aan de slag te gaan. Het heeft me slapeloze nachten opgeleverd, ik heb uren lang research gedaan en filmpjes bekeken op Youtube om nieuwe technieken te vinden en ze aan te passen aan de inheemse soorten van onze kanalen en meren.

 • Baars Perche

Sinds het begin van dit seizoen heb ik niet één keer met een gewone jighead gevist. Ik moet toegeven dat ik zonder veel vertrouwen de eerste worp gedaan heb en tegen mezelf zei: "moeilijk voor moeilijk, jammer als ik niets vang dit jaar maar ik zal het tenminste geprobeerd hebben ...".

Vanaf de eerste tests was ik al aangenaam verrast! De overtuiging dat ik de juiste keuze had gemaakt, zou niet lang op zich laten wachten. Al deze technieken uit Duitsland, Japan en de VS maken echt het verschil, vooral voor de moeilijk te verleiden vissen!

Na een succesvolle opening op de Waal waarbij de cheburashka rig en jika rig wonderen deden, ging ik natuurlijk naar de kanalen in mijn regio waar de baarzen talrijk zijn en waar ik de nieuwe technieken kan verfijnen. Daar wachtte nog een andere verrassing op mij. De grotere exemplaren (35 tot 45 cm) die volgens mij niet voorkwamen in deze wateren, ving ik nu opeens wel!

Deze reeks artikels is bedoeld om mijn conclusies te delen en misschien kunt u, zonder enige pretentie, uw vangst vergroten. Ik zal beginnen met de techniek die me het meest aansprak: "de Carolina-rig". Over de maanden zal ik je vertellen over mijn andere ontdekkingen.

 • Baars close up
 • big perch
 • baars

Number One : De Carolina Rig - Top techniek voor baarzen!

Zonder twijfel mijn favoriet voor 2017. Deze techniek, die afkomstig is uit het vissen op largemouth bass in de VS, is een fantastisch wapen om de baarzen te belagen en is ook in staat om de moeilijkste snoekbaarzen te verleiden. Tot mijn verbazing heb ik jarenlang in de kanalen van het centrum, de borinage en de kanalen van Charleroi gevist en met deze techniek kon ik baarzen van meer dan 40 cm vangen. Waarvan ik dacht dat ze niet voorkwamen of heel zeldzaam waren in de Waalse wateren van mijn regio.

 • Grosse Perche
 • fabrice bronsart

De Carolina Rig bestaat uit een fluorocarbon onderlijn die rechtstreeks verbonden is met de hoofdlijn.
Hierop wordt een lijnstopper geplaatst om te voorkomen dat de knoop door de bulletweight en de kraal gaat.
Onder de stopper komt een bulletweight en een glazen kraal die mooi in het holle gedeelte van de bulletweight past.
Onder de kraal komt een tonwarteltje (de kraal beschermd de knoop van het warteltje), aan de onderkant van de wartel komt terug een stuk fluorocarbon (bij voorkeur een kleinere diameter dan het eerste stuk) met aan het einde een texas haak.

Voor snoekbaars maak ik mijn onderlijn standaard 40 cm tot 60 cm lang .

Voor baars gebruik ik een onderlijn van 30 tot 40 cm, baarzen worden erg aangetrokken door de bulletweight en de kraal die op de bodem liggen.

Aan het begin van de herfst moest ik mijn onderlijn verlengen tot 60 cm voor de baarzen, en met uitzondering, soms tot 1m.

Hoe langer de leider is, hoe langzamer de val. Hoe korter de leider, hoe sneller de val (terwijl hij nog steeds erg langzaam is!)

 • Sandre Carolina

Waar en Wanneer?

Op bodems zonder en met obstakels. Wanneer de vis moeilijk is of op plaatsen met veel dressuur.
Soms vis ik op plaatsen met erg veel obstakels, maar dan vis ik met een bulletweight van 1,8 gr omdat deze niet rap vast komt te zitten tussen de obstakels en zo dus lijnbreuk te vermijden.

 • Golden perch

Hoe vissen?

Na contact met de bodem zijn er 4 manieren van vissen.

De eerste is het lood optikken van de bodem en met losse lijn te laten vallen door de hengel direct terug horizontaal te houden.
Even pauzeren zodat de shad kan zinken. Haal de lijn in tot er terug contact is met het lood en herhaal. (Let op de lijn om te beet te zien)

De tweede manier is het lood over de bodem te slepen door meer of minder snel in te halen met korte pauzes, je houdt de hengel horizontaal.

De derde manier, zoals we zouden doen met een normale jighead, liften, een klein beetje lijn inhalen en dan de afdaling van de jighead begeleiden, een paar seconden wachten tot het kunstaas op zijn beurt weer de bodem raakt.

De vierde manier is om het kunstaas tussen twee waterlagen te laten zwemmen met een korte pauze of een kleine "twitch".

 • Black Flagg
 • westin

De Beet

De beet is vrij speciaal. Hoewel je hengel soms een normale beet registreert, wordt de beet meestal waargenomen door het op of ontspannen van de hengeltop.
Daarom wordt de Carolina Rig best gevist met Fast of Extra Fast hengel snel om een slechte registratie en missers te voorkomen!

 • Reins Saturn G tail
 • Reins G tail
 • Noike ninja wakasagi

Mijn Setup

Bulletweight Zappu Standard Sinker van 1,8 gr tot 7 gr of gelijkaardig.
Van de hooflijn tot aan de tonwartel : Fluorocarbon Momoi Neo van 26/100 voor baars en 33/100 voor snoekbaars
Onderlijn: Fuorocarbon Momoi Neo 20/100 voor baars en 26/100 voor snoekbaars
Texas Hook Nogales en Gamakatsu van n°6 tot 3/0
Kunstaas: Reins Saturn G-tail in 2.5; 3,5 en 4 inch; Kreeftjes van Reins en OSP in alle maten; Wormen en Hogs van Black Flagg, Reins en OSP in alle maten. Reins- en Gitzit-tubes in 2,5 en 3,5 inch.
Hengels : De St Croix Legend Xtreme en de St Croix Legend Tournament (mijn favoriet) 7,6 voet.
Er zijn veel geschikte modellen, maar het is belangrijk om een hengel met een Fast of Extra Fast actie te kiezen om de gevoeligheid te bevorderen vanwege de eerder speciale beten.

 • legend tube
 • tube
 • Reins heavy swamp

Tips

Tussen het het gedeelte met de bulletweight en de tonwartel zet ik een snelkoppeling om de onderlijn snel en makkelijk te demonteren en over te schakelen naar de Texas rig.
Ik had het meeste succes door te twitchen op de bodem, een pauze van 2 seconden te nemen en vervolgens het lood van de bodem af te nemen om zo een beet uit te lokken.
Ik houd er ook van om wormen wacky te haken.

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.