Spinnerbaits

 • Spinnerbaits

In dit artikel wil het graag hebben over spinnerbaits! Ik hoor jullie al denken “jij vist toch op baars en snoekbaars?” Klopt volledig, maar toen ik 19 jaar geleden begon met roofvissen, viste ik uitsluitend op snoek. Ik viste vooral op kleinere watertjes met veel obstakels en vooral met hard kunstaas en de occasionele shad. Die kleine watertjes leverden niet altijd de grootste vissen op maar best wel veel. Nu was er wel een probleem met die waterjes , ze waren maar 2 tot 3 meter diep. Van oktober tot maart/april, kon ik gerust met pluggen aan de slag. Vanaf half april, afhankelijk van de temperatuur, werd het moeilijker door de vele waterplanten die begonnen te groeien. Pluggen liepen telkens vast of er hingen stukjes plant in de dreggen. Dus ik kwam op het idee om de dreggen te verwisselen door enkele haken, dat deed ik dan door 2 haken van een dreg af te knippen aangezien ik toen geen enkele haken vond met het oog in de juiste richting, laat staan dat het oog groot genoeg was zodat er een degelijke splitring door kon. Mijn plan kende echter weinig succes, de Bite to Hookup ratio was gewoon slecht! Haken draaien haakte nog steeds veel planten, dus ik moest iets anders verzinnen! Je raadt het al, Spinnerbaits waren de oplossing! Deze kon ik gerust vissen tot bijna het hele wateroppervlak dicht lag met waterlelies.

 • head styles
 • head styles

De ene Spinnerbait is de andere niet!

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet bestaat een spinnerbait uit een gebogen stang van (veer)staal met aan de onderkant een verzwaarde kop met een haak eraan en aan de bovenkant 1 of meerdere spinnerbladen. De kop is steeds voorzien van een kraag waar een Rubber,Tinsel of Hair skirt over past.

Eerst wil ik het even hebben over de verschillende koppen en hun eigenschappen.
Grofweg zijn er 3 verschillende koppen nl; Keel, Round en Bullet

KEEL HEAD
Een Keel head of Guppy head is eigenlijk een vis kop.Smal, maar hoog en is eerder bedoeld om snel en hoog te vissen, dus niet de ideale vorm om vlot door planten te vissen.
Afbeelding: Advantage Double Willow Spinnerbait

ROUND HEAD
Een Round head is niet volledig rond zoals een ronde jighead maar heeft eerder een stompe neus. Wanneer je hem van vooraan bekijkt zal je zien dat het profiel wel zo goed als rond is. Ook deze loopt niet vlot door planten, maar hij blinkt wel uit tussen takken en stenen! Door zijn vorm gaat hij mooi over takken en stenen, wanneer je ze raakt “springt” hij er dus vrij mooi over heen.
Afbeelding: Accent Mark Dove River Night Thumper

BULLET HEAD
Een Bullet head is mooi conisch van vorm zoals een bullet weight , maar nog spitser in de neus. Deze vorm is the best of both worlds. Je kan hem snel en hoog vissen, traag door planten en over obstakels . Door de spitse vorm kan hij wel eens blijven hangen tussen stenen, maar door de band genomen gaat hij er vlot door.
Afbeelding: Nichols Mother Lode

HIDDEN WEIGHT
Ik weet dat ik gezegd heb dat we het over 3 modellen zouden hebben, maar deze is gewoon te mooi om hem niet te vermelden. Voor de meeste spinnerbaits geldt het volgende : Hoe zwaarder, hoe groter de kop! Nu valt het wel eens voor dat je een zwaarder model nodig hebt, maar dat het profiel tegelijker tijd ook zo klein mogelijk moet zijn. Denk maar aan toepassingen voor grotere baarzen. Daar dient een Hidden Weight head voor. Deze heeft meestal een kleine guppy head met nog een lijfje erachter waar het grootste gewicht in zit en dat mooi verstopt wordt door de skirt! Bovendien lopen deze super stabiel. Mooi verstopt onder de skirt zoals je links kan zien bij deze Revenge Deep Runner.
Afbeelding: Revenge Deep Runner

 • looped eye

DIAMETER VAN DE ARM

Dunnere diameters staal zijn doorgaans flexibeler dan dikkere diameters en produceren dus gemakkelijker vibraties . Vibraties zijn leuk in troebel water, maar zoals ik al eerder aangaf gebruikte ik mijn spinnerbaits hoofdzakelijk om tussen platen en obstakels te vissen. Ik gebruikte dus vooral spinnerbaits met een iets dikkere diameter staal. Vooral omdat ik vrij weinig plaats had om de snoeken te drillen door al de planten en takken. Het viel regelmatig voor dat de snoek uit het water kwam vergezeld van een hoop waterplanten, waardoor ik bang had dat dunnere diameters gewoon zouden open buigen. Eigenlijk is dit ook 2 keer gebeurt met 1 of andere goedkopere spinnerbait. Er wordt gezegd dat een ezel zich geen 2 keer aan dezelfde steen stoot. Ik blijkbaar wel. De prijs van spinnerbaits is heel uiteenlopend zoals bij de meeste stukken kunstaas. Het verschil zit echt in de kwaliteit van de gebruikte materialen! Spinnerbaits met dikkere diameters vibreren minder maar trekken een stuk harder aan je hengel, maar met de juiste hengel vissen ze nog steeds zeer aangenaam.
Afhankelijk van de plaats waar je vist of de maat van vissen die je verwacht moet je zelf de keuze maken van wat je gaat gebruiken. Als je het mij vraagt kan je beter naar een iets dikkere diameter gaan.

AANKNOPINGSPUNT

De arm is ook gelijk het aanknopingspunt voor je leader.Er zijn 2 vormen van aanknopingspunten nl. R-bend en Looped Eye

De arm van R-Bend spinnerbaits is kaarsrecht en ze lopen meestal onmiddellijk recht.

Looped Eye spinnerbaits zien er altijd scheef uit, wat ook logisch is want er is een oog in geplooid , dus deze moet je soms nog wat tunen door ze wat bij te plooien.

Vis je met een clip (wat meestal het geval zal zijn bij snoek) dan blijft deze beter op z’n plaats zitten bij een looped eye dan bij een R-Bend. Je kan de R-Bend natuurlijk altijd sluiten door hem dicht te knopen met een stukje gevlochten lijn. Vis je op baars dan knoop je je fluorocarbon gewoon in de R-Bend en de knoop zal mooi blijven zitten.

 • Arm Lengte
 • Arm Lengte

LENGTE VAN DE ARM

De lengte van de arm is belangrijker dan je denkt! Deze gaat bepalen wat je allemaal kan doen met je spinnerbait.
Hier kan ik lang over uitweiden, maar we gaan het simpel houden.

Hoe korter de afstand tussen de R-Bend en de kop, hoe gemakkelijker je spinnerbait door planten zal gaan.

Hoe langer de afstand van de R-Bend tot het spinnerblad hoe meer weedless de spinnerbait zal zijn, omdat de arm over de haak zit.

Hoe langer de afstand van de R-Bend tot het spinnerblad hoeveel te sneller hij terug recht springt na het raken van het obstakel. Hij zal ook veel minder ver uitslaan dan spinnerbaits met een kortere “bovenarm”.

Hoe korter de afstand van de R-Bend tot het spinnerblad hoe compacter je spinnerbait wordt. Hij zal harder vibreren en verder uitslaan bij impact.

Zo kan je je spinnerbait ook in een gat tussen de planten laten zakken zoals collega Frans Oomen wel eens graag doet en krijg je een "helicopter" effect. Dit werkt enkel wanneer je spinnerbait de juiste balans heeft. Wanneer je de spinnerbait met het spinnerblad vast neemt moet hij ongeveer recht hangen. Doe dit zonder trailer want de actie van de trailer verstoort het vallen van je spinnerbait.

Dit is voorlopig voldoende over de lengte van de armen.

 • Arm model

MODEL VAN DE ARM

Nu ga ik het even kort hebben over de opening of beter de hoek van de arm
.
Wanneer je je spinnerbait open plooit en de hoek vergroot dan zal je spinnerbait meer gaan vibreren en eerder ondieper gaan lopen. Je kan hem nu ook een stuk trager vissen!

Verklein je de hoek gaat hij minder vibreren en veel gemakkelijker op diepte blijven. Bovendien ga je hem sneller kunnen vissen! Probeer het eens je voelt dadelijk het verschil.

 • Spinnerbladen
 • Blad stijlen

BLADEN EN COMBINATIES

Zoals iedereen wel weet zijn er veel verschillende vormen van spinnerbladen, de meest gebruikte bladen op spinnerbaits zijn Willow Leaf, Colorado en Indiana.

Kort door de bocht.

WILLOW LEAFS draaien snel en gemakkelijk, weinig vibratie in vergelijking met Colorado en Indiana, dus ook weinig “pull” maar zeer veel flash. Ideale Baitfish imitator!

COLORADO BLADES komen doorgaans ietsje trager op gang maar maken super veel vibraties en hebben veel Pull

INDIANA BLADES zijn eerder versmalde versies van Colorado blades. Ze kan ze gemakkelijker sneller vissen dan Colorado Blades en ze hebben minder pull. Bovendien produceren ze meer flash dan Colorado Blades!

Hoe ronder het blad, hoe meer lift het creëert!

Elk van deze bladen zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen! Van standaard “Plain” tot “Serrated”

Het spreekt voor zich dat een Serrated blade door al de facetten meer flash produceert dan een Plain Blade. Door de gekartelde rand gaat het ook meer trillingen en dus ook meer pull veroorzaken. In het voorbeeld zie je allemaal Willow Leafs maar deze varianten zijn ook allemaal verkrijgbaar in Colorado en Indiana.
Deze bladen zijn ook nog eens in bijna elke kleur verkrijgbaar, zowel mat als metallic. Mat neemt uiteraard alle flash weg, waar metallic voor kleur en flash zorgt!

 • Combinaties
 • Combinaties

Zoals we allemaal weten heeft een spinnerbait 1 of meerdere bladen.

Bij spinnerbaits met 1 blad is het blad eerder een groter blad. Deze kan je makkelijk tussen de planten vissen.

Bij spinnerbaits met meerdere bladen is het actieve blad (het blad dat effectief draait) ook altijd het bovenste blad. Dit blad is in de meeste gevallen groter dan het inactieve blad. Het actieve blad hangt aan een (gelagerde) wartel waardoor het kan spinnen, waar het inactieve blad (dat doorgaans 1 of 2 maten kleiner is) aan een ruitertje hangt waardoor het niet kan draaien en enkel schommelen. Er zijn natuurlijk ook spinnerbaits op de markt met meerdere actieve bladen en zelfs met dubbele armen, maar daar ga ik niet over uitweiden.

De combinatie en de blad keuze hangt helemaal af van wat je wil imiteren en waar en op welke diepte je wil vissen. Je hoeft geen 20 verschillende spinnerbaits te kopen, ik zou eerder opteren voor 5 goede spinnerbaits met enkele verschillende kleuren skirts en een handvol maten, vormen en kleuren van spinnerbladen zodat je je spinnerbaits kan aanpassen aan de situatie.

Ik geef even enkele voorbeelden van mogelijke situaties.

Vis je in troebel of donker water met weinig zichtbaarheid kies dan voor een colorado blad vanwege de trillingen. Zilveren bladen gebruik je meestal als je veel flash wil, dus deze hebben niet veel nut in donker water waar weinig zon door komt. In deze situatie kies je beter voor een gekleurd blad. Je kan ook het zilveren blad gebruiken en kiezen voor een fel gekleurde trailer!

Vis je boven diep open water, kies dan weer voor een colorado blad, vanwege de vibraties. Hoe open en dieper het water, zoveel verder dragen de vibraties. Denk maar aan de cone van je dieptemeter. Ondiep water, smalle cone, diep water bredere cone. Kom je plots een school aasvissen tegen, dan kan je altijd het Colorado blad wisselen voor een Willow om een aasvis te imiteren en je zal diezelfde spinnerbait ook gemakkelijk een stuk dieper kunnen vissen!

Loopt je spinnerbait niet diep genoeg voor een bepaalde situatie, zet er dan kleinere bladen op en/of plooi hem dicht. Spinnerbaits kunnen bijna overal ingezet worden de mogelijkheden zijn echt eindeloos!

Ik wil ook nog even meegeven dat hoe groter het inactieve blad is, hoe meer vibratie het weg neemt van het actieve blad. Het inactieve blad kan je meestal niet wisselen omdat het op een ruitertje zit, daarom gebruik ik voor mijn zelf gebouwde spinnerbaits uitsluitend “clip ’n spin” ruitertjes, bij deze kan je de bladen gewoon wisselen.

 • Overbite
 • Trailer Hook

OVERBITE

Bij een spinnerbait geef je de vissen natuurlijk de keuze om voor de spinnerbladen te gaan of voor de haak…

Je zal zien dat de haak bij de meeste spinnerbaits ongeveer half weg het actieve blad komt. Hier is geen probleem wanneer de vis er voor kiest om voor het spinnerblad te gaan is de kans groot dat hij de haak ook mee heeft.
Afbeelding: Nichols Mother Lode

Bij deep runners zoals deze War Eagle Screaming Eagle zie je dat het actieve blad bijna of zelfs volledig voorbij de haak zit. Kiest de vis er dan voor om voor het spinnerblad te gaan ipv de skirt dan ga je hem waarschijnlijk missen dit heet “Overbite”.
Afbeelding: War Eagle Screaming Eagle

Geen probleem dit kunnen we op 2 manieren oplossen zonder de actie van de spinnerbait al te fel te beinvloeden.
We kunnen de aandacht wegnemen van het spinnerblad door een trailer toe te voegen en/of door een trailer haak te gebruiken. Deze zijn normaal voorzien van een stukje rubber over het oog van de haak en je kan ze gewoon over de originele haak schuiven zoals in de foto rechts.

Haak de trailer niet op de trailer haak. Plaats eerst de trailer op de originele haak en plaats daarna de trailer haak. Deze komt bovenop je trailer te liggen of zweeft er net boven.

TRAILERS

Je kan een trailer gebruiken maar het is zeker geen must!

Een spinnerbait trailer kan echt vanalles zijn, maar doorgaans zijn schoepstaarten, twisterstaarten en de klassieke twin tail trailers de meest gebruikte. Een trailer kan de aandacht weg nemen van de spinnerbladen en focussen op de haak. Trailers zorgen er ook voor dat de skirt meer open komt te staan en dat je spinnerbait een groter profiel krijgt. Door een trailer te gebruiken wordt je spinnerbait zelfs meer weedless.

 • Skirts
 • Skirts

SKIRTS

Er zijn verschillende soorten Skirts zoals Silicone, Tinsel, Hair en combinaties hiervan.

RUBBER of SILICONE skirts bestaan meestal uit 44 of 66 siliconen strengen. Ze worden gemaakt met 2 of 3 “tabs” en een tab bestaat uit 22 strengen. Replacement skirts zijn vlot verkrijgbaar dus je kan ze ook gemakkelijk wisselen of vervangen. Replacement skirts die op een “Hole-in-One” zitten zijn nog gemakkelijker te verwisselen dan skirts met een gewone rubber band. De Hole-in-One zorgt ervoor dat de strengen mooi op hun plaats blijven zitten; Zoveel te meer strengen zoveel te meer pull of weerstand heeft je spinnerbait! Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke kleuren, zoals een aasvisje maar dan met enkele strengen chartreuse of hot orange erin. Heb je een Hidden Weight spinnerbait dan kan je bvb de skirt in natuurlijke kleuren laten en het lijfje chartreuse verven.

TINSEL Skirts zijn gemaakt van je raadt het al Tinsels! Die dingen die normaal in een kerstboom thuis horen. Ze bewegen heel mooi en zorgen voor veel extra flash! Dit zie je dikwijls terug komen bij Muskie Spinnerbaits.

HAIR “skirts” worden meestal op de kraag gebonden zoals bvb een streamer en worden meestal gemaakt uit bucktail en/of pluimen zodat ze mooi open blijven staan.

 • size

Spinnerbaits vindt je echt in alle maten van deze mini Lucky Craft Area S 5g tot bvb een Llungen Nutbuster Jr. van 65g en ze worden zelfs nog zwaarder!

Ik wil graag nog even meegeven dat mijn voorkeur als kant visser uit gaat naar een spinnerbait van 3/8 tot 1/2 oz. met double willow blades in het zilver en een natuurlijke skirt kleur, er is in mijn ogen niets wat een aasvis beter imiteert! Dit geldt vooral in helder water.
Ik hoop dat ik jullie met dit artikel geholpen heb bij de aankoop van je volgende spinnerbait?

Vangt ze!

Marco

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.