Rapala.

Oude liefde roest niet!

 • rapala

De polders bij mij in de buurt zijn erg ondiep. Als klein manneke viste ik er veel met onverzwaarde spinners. Type Ondex en de gekende Jan Eggers Tandem spinner. Dat ving super goed en was relatief goedkoop. Goede pluggen waren begin jaren 90 bij mij in de buurt nog niet te krijgen. Een gekende poldertopper als de Big S van Shakespeare liep nét iets te diep. Een van mijn vismaten kwam met de oplossing. De Rapala Fatrap in shallow versie. Een plug met een haakse lip. Liefst in chartreuse geel en fluo oranje. Ook de jointed in 7cm was een killer. Veel meer was er niet maar het ving een pak meer vis dan de toen nog legale levende aasvis. Je dekte gewoon meer water in korte tijd.

Toen ik het snoeken op groot water op begon te pakken begin deze eeuw was de Fatrap wederom favoriet. Het Downdeep model in de Rattling Fatrap versie met name. Zeker op de Maas, mijn thuis water, een topper. Voor Snoek was de Supershadrap een plug die het goed deed. De mijne had ik gevonden langs de Maas. Verspeeld door andere vissers. Man! Je moest eens weten hoe erg toegetakeld die eerste SSR´s waren die ik begin jaren 90 gevonden had. Immers, er was nog niet veel eerder met dergelijk groot kunstaas gevist in Nederland. Tegen waar we nu mee vissen is het natuurlijk niet gigantisch maar een SSR heeft wél de meest allround afmeting voor een jaar rond snoekkunstaas te zijn. Bij mij, Frans Provo en Nico hangt deze nog vaak in de speld en dat is niet zonder reden. Hij haalde niet voor niets mijn top 3 in snoekkunstaas!

 • Frans Oomen
 • Frans oomen

In 2016 trokken we met een hele bende mensen die in de winkel komen naar de Malediven om te gaan poppervissen. Naast poppers en stickbaits gingen er ook de nodige Rapala Magnums mee. Die met een stalen lip, dus de zinkende uitvoering is een van de meest gekende big game pluggen die er zijn. Zelfs bij hoge snelheid lopen ze nog recht. Als je er een flinke snelle rover aan krijgt zijn ze wel beschadigd maar heel veel kunststof concurrenten zwemmen dan niet recht meer. Een Magnum, half opgevreten en wel, doet dat nog steeds. Voor de eerst volgende trip liggen ze reeds klaar bij ons clubje. Immers varen van A naar B moet je toch en dan kan je net zo goed even een plug overboord hangen voor een mooie wahoo of tonijn. We hebben er vissen aan gehad die de rook zowat uit onze molens deed komen….

 • wahoo
 • rod bent

Maar ook op snoek doen die Magnums het heel goed. Danny Dillen draait al heel wat jaren mee en die werpt er af en toe nog eens mee. Dat deed hij al in de tijd dat groot kunstaas niet zo vanzelfsprekend was. Die hoef je er niet van te overtuigen. Frans Provo viste er s´winters mee in Ierland op Lough Derg bij Herman Molenaar. Er zijn niet veel pluggen die je op de productieve diepte van rond de 8 mt kan krijgen maar een Magnum van 22cm die hij eens gewonnen had speelde het toch klaar.

Nu we het toch over Ierland hebben: Nooit naar het groene eiland zonder een handje vol Originals. Ik heb ze in een paar maten voor de forel. Ooit komen die grote Ferox trouts in het westen nog eens aan de beurt en dan is een Original van een cm of 9 (of een Shallow Runner Shadrap) het eerste wat ik er aan hang. Ik denk een baarskleurige. Zoals met de meeste visserijen die ik ooit nog eens zou willen gaan doen, ben ik reeds van alle spullen voorzien en een Plano doos voor de forel kan ik makkelijk vullen. Aan kunstaas geen gebrek, enkel tijd om er mee te vissen. Op de een of andere manier heb ik daar nooit genoeg van.

 • Frans provo
 • frans provo
 • ferox trout

Vis je op het groter water met pluggen op baars en snoekbaars dan heeft Rapala altijd wel wat in huis om dat goed te doen. De DT serie die jammerlijk niet meer gemaakt wordt was heel goed. Plugjes die ongeacht de stroming toch altijd recht bleven lopen. Laatst parkeerde ik een DT 10 tussen de stenen die vol krassen stond. Dat deed even zeer. Kunstaas verspelen is nooit plezant maar deze had al wat op zijn naam staan. Gelukkig schonk Nico er een aan mij! Thanks Topper! Er is echter nog genoeg om uit te kiezen. Wat denk je van de Shadrap deep runner of de Jointed shadrap. Kleine Taildancers en nog veel meer. Zowel baars als snoekbaars blijven er niet makkelijk vanaf. De Rattlin fatrap waar ik onlangs een PR snoekbaars op pakte is er ook zo een. Ik heb nog een hele voorraad liggen. Ook niet meer in productie maar gelukkig is er een klein alternatiefje in de vorm van de UL crank. Zeg maar een diepduikende mini Fatrap.

Op het grote water zijn die ondieplopers ook niet verkeerd. Roofblei bijvoorbeeld op die longcast minnows van vroeger. Vismaat Sijmen vangt ze het mest op een 5cm Shallow runner shadrap.

 • rapala
 • frans oomen

Zoals je hierboven wel kon lezen zijn het vooral de klassiekers die het hem doen maar evengoed blijft de Finse firma doorontwikkelen met nieuwe kunstaasjes. Voorbeelden te over. Wat te deken van de nieuwere Scatter Rap modellen? Heeft voor mij al mooie roofblei opgeleverd en ik ben nu de dieplopers aan het proberen. De eerste snoekbaarzen zijn er reeds aan gevangen op sterk stromend water en ze houden zich goed in de stroming. Of de Shad Dancer als nieuwe baars kanjer. Met de Shadow Rap komen er nieuwe interessante modellen bij voor te twitchen en ook het oppervlakte assortiment blijft groeien.

Rapala is voor wat betreft kunstaas voor de snoekvisserij een tijdje afwezig geweest maar sinds een jaar of 2 weer helemaal terug met de nieuwe Super Shadow Rap Shad twitchbaits. Deze hoogruggige pluggen met een korte lip laten zich heel mooi twichen. Ik had net even de hand op de portomonee toen deze ineens in de winkel lagen. Tja, ik kon ze niet laten liggen. Ik zal ze komend voorjaar eens stevig aan de tand voelen deze jongens.

Gelijk met de Shadow Rap is er de nieuwe X-rap Peto uit gekomen waarmee Rapala zich in het segment van swimbaits begeeft. Een harde kop met een shadstaart er achter die op een inventieve manier aan de kop vast zit. Helemaal van deze tijd waarin mensen het vissen met shads op snoek toepassen met juist heel weinig op geen gewicht. Deze Peto heeft op het eerste gezicht niet veel bijzonders in huis. Tot je hem ziet zwemmen. Zelfs bij minimale beweging van de plug/shad combinatie flankt deze hevig. Hij is makkelijk te werpen aan een niet te zware baitcaster en traagzinkend uitgelood. Ik zou deze ook eens in de polder inzetten. Hij is wellicht wat aan de grote kant maar ik weet dat vismaten Frank en Bart in de tijd dat ze nogal eens de polders in trokken, niet vies waren van een wat groter stuk kunstaas. Anders dan anderen weet je wel!

Al met al dus een firma om rekening mee te blijven houden. Want zoals Nico het laatst treffend wist samen te vatten: “als het om technisch kunstaas gaat is Rapala er toch nog altijd bij!”. Ik had het (bijna) niet beter kunnen verwoorden.

 • nico molkens
 • frans oomen
 • Frans oomen
Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.