Polderen… eenvoudige wintervisserij?

snoekvissen in de polder

 • in de polders op snoek vissen

Vissen in de polder, het is nog altijd iets wat ik elke winter wel eens enkele keren graag mag doen. De visserij op snoek in de winter uit een boot kan bij momenten erg taai zijn, en dit vaak in combinatie met koud en nat weer. Op zo’n dag met een of meerdere goede vismaten de polder intrekken kan dan geweldig ontspannend zijn. Lekker bezig zijn in de natuur, voor mij is het vaak een welgekomen vorm van lichaamsbeweging wat ook weer mooi meegenomen is. Maar de voorbije jaren bleek dat het polderen ook lang niet meer de ‘eenvoudige’ visserij is die het jaren terug was. Net als met elke andere vorm van roofvissen stel je vast dat er steeds meer en meer vissers komen, wat toch wel een invloed heeft op de vangsten. Waar je vroeger zonder al te veel moeite zo maar in de dubbele cijfers kon vissen op een polderdag, worden dat soort resultaten moeilijker en zeldzamer. Hoe komt dit? Vis zit er nog genoeg hoor, maar het is eerder het dwalend spook van dressuur dat in de polder opduikt.

 • op snoek vissen in de polder
 • in de polders op snoek vissen
 • snoeken in de polders

Dit hoeft niet noodzakelijk een ramp te zijn. Als je het weet, kan je erop inspelen wat de uitdaging alleen maar groter maakt. De truc bestaat er in om nét iets anders te doen dan wat meeste vissers doen. En dat hoeft vaak niet te moeilijk te zijn. Probeer af te wisselen met zowel het kunstaas wat je aanknoopt als met de presentatie. Qua presentatie kan het lonen om zeer snel te gaan vissen; dit maakt soms het verschil tussen een volger of een hanger. Op deze manier geef je de snoek niet de kans om te twijfelen wat hij zal doen. Het kunstaas flitst voorbij dus het is pakken of het is weg in plaats van er even rustig achteraan te zwemmen om het rustig te bestuderen.  Tot enkele winters geleden viste ik graag met glider jerkbaits, dewelke ik telkens tussen wat tikken door liet stilhangen. Destijds mijn favoriete techniek, en nu… lijkt het gewoonweg niet meer te werken. Dus sneller en agressiever vissen. Ook een variatie in tempo tijdens het binnenvissen kan vaak helpen om de trekker over te halen. Dit is eigenlijk iets wat ik oppikte uit de visserij op musky. Zij doen dit ook vaak bij volgers, enkele keren fors versnellen tijdens het binnenvissen om de vissen op te winden. Vaak krijg je dan bij het vertragen een klapper van een aanbeet!

 • polder vissen
 • vissen in de polders

Het materiaal wat ik gebruik blijft nog steeds hetzelfde; een lichte baitcaster van rond de 7 voet, met daarop een niet te zware reel, gevuld met dyneema ergens tussen de 0,20 en 0,30mm voldoet nog steeds prima. Het kunstaas wat ik nu in mijn tas steek is echter toch wel een beetje anders dan voorheen. De glidertjes en swimbaitjes waarmee ik eens zo succesvol was blijven meestal thuis. Wat ik nu eerder meeneem zijn wat pulbaits, grote doch lichte bucktailspinners en shads. Dit is toch wat kunstaas wat je wat minder ziet passeren, en waar je gewoon lekker mee kan scoren. Qua shads neem ik dan meestal ofwel kleinere shads van 12 a 15cm of kikkerimitaties, dewelke ik monteer met een spinnerbladje erboven om extra attractief te zijn. Toegegeven, dit deed ik vroeger ook, maar het werkt nog steeds. Anders, neem ik echt flinke shads van 25cm plus, dewelke ik zeer licht monteer, vaak zelfs weightless. Zwaarder en groter kunstaas is sowieso interessant, maar hou er rekening me dat je in ondiep water zal vissen dus er zijn er veel die afvallen. Bucktailspinners maak ik ook zelf voor de polder, en deze zijn ook gauw 15cm of zelfs nog iets langer. Er gaat juist een klein loodgewichtje onder de bucktail om te vermijden dat de spinner gaat rondtollen, maar zodoende kan je hem nog steeds hoog vissen.

 • vissen op snoek in de polders
 • snoek vangen in de polders
 • in de polders snoek vangen

Een ander zeer interessant kunstaas voor de polder is een flinke streamer van konijnenbont. Voor de kenners kan dit perfect met de vliegenhengel, maar het mag gerust nog net wat groter zodat je hem met een spinhengel of baitcaster kan werpen en vissen. Met name in de winter als het erg koud wordt kan dit een zeer succesvol aasje zijn. En, in tegenstelling tot wat ik hierboven aangaf vis ik deze wel tergend traag. Bont heeft de eigenschap ongelofelijk beweeglijk te zijn. Als je deze streamers even laat stilhangen in het water lijkt het wel dat deze blijven pulseren en op een of andere manier werkt dit blijkbaar op de zenuwen van onze groene vrienden.

 • snoek vissen in de polder
 • polder vissen op snoek

Zoals je merkt, mits een paar kleine aanpassingen in aas en aanbieding sta je net iets anders te vissen dan de meute, en dat zal zich zeker weerspiegelen in je vangsten. Waar je over enkele jaren terug nog eens wat kon regelen door naar ‘rustige plaatsen’ te zoeken waar minder vissers kwamen, probeer je er nu beter op deze manier mee om te gaan. Het is een feit dat nooit meer zal veranderen: overal wordt veel gevist. Enkel zij die daar best mee omgaan en op inspelen zullen succesvol blijven… doe er je voordeel mee en vang ze!

 

Snkgrt,

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.