Jerkbaits, twitchbaits en poppers vissen

Kadans is het sleutelwoord!

  • jerkbait vissen en twichen de techniek

Volgens Van Dale, het woordenboek der Nederlandse taal, betekend het: een ritmische beweging. Vandale beschrijft niet hoe en welk ritme maar zeker is dat er muziek in vissen zit.

Ik dobber met Peter in een klein bootje net buiten een atol in de Indische Oceaan. Het is het laatste uurtje voor het het donker wordt. De zonnenbril moet zelfs al af om nog een beetje goed te kunnen zien en insmeren met zonnecreme hoeft niet meer. We werpen wat met kleine stickbaits op het ondiepe, vissend op alles wat maar wil bijten. Na een paar worpen en een kleine red snapper krijgt Peter een harde aanbeet. Mis! Om ververvolgens een 2e beet te krijgen die wel hangt. Na een stevige dril gris ik een Blue Spotted Trevally uit het water voor mijn maat.

  • vistechniek twichbaits

Snelle foto en terug. De volgende worp is het weer raak. Dit keer is een een gewone Trevally die de Sebile Stick Shadd gegrepen heeft. Dit is van een andere orde en de vis geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. Gelukkig gaat hij naar het diepe en na een kleine 20 minuten kan ook deze op de foto.

  • twichbait vistechniek
  • Twitchen, jerken en popperen

Peter heeft het volste vertrouwen in zijn kleine stickbait. Op de een of andere manier spreekt de aktie hem wel aan verteld hij: “Als mij een ding duidelijk is geworden van de laatste jaren, dat ik op zeebaars vis, is dat het heel belangrijk is om de juiste kadans te krijgen in je kunstaas, zeker met dat oppervlakte kunstaas”.

Popperen

De trip die we met onze vrienden naar de Malediven gemaakt hebben stond hoofdzakelijk in het teken van poppervissen op Giant Trevally's en ander groot spul met oppervlakte kunstaas. In gesprek met Bart Mylle wordt duidelijk waar en hoe je ze moet zoeken. Bart heeft dit reeds eerder gedaan en is ook hier niet onverdienstelijk bezig. Ook hij geeft aan dat het bewaren van de kadans uiterst belangrijk is. Het lijkt zo lomp, dat popperen met grote stukken hout of plastic maar er komt wel degelijk een bepaalde finesse bij kijken. De vissen zijn razend snel en stil laten liggen van je popper of stickbait is eigenlijk geen optie. Contact houden met je popper, blijven poppen en splashen en weer: de kadans er in houden.

  • vissen met poppers

Het hoe en waarom is makkelijk uit te leggen. De vissen komen van grote diepte omhoog en kunnen in het kristalheldere water over vele meters je kunstaas zien komen. Een fout in je beweging wordt afgestraft.
De laatste 2 dagen vis ik met Nico en benutten we de opgedane kennis van het vissen met Peter en Bart ten volle. We vissen goed, zijn messcherp en weten in totaal nog 6 Trevally's te vangen in 1,5e dag. Hoewel het popperen zwaar is, maakt het vinden van de juiste kadans, dat het stukken minder vermoeiend is. Als de combinatie, hengel, popper en kadans in orde is, hou je het gemakkelijk langer vol.

Met poppers, jerkbaits en poppers vissen in eigen land.

Bovenstaande betreft het vissen op zee in de tropen. Maar ook hier is dit van toepassing. Onze zeebaarzen zijn super snelle rovers. In gesprek met zeebaarsfanaten in de winkel zoals, Peter, Johan en Dennis komt dit fenomeen steeds weer naar voren. Net als in de tropen dus met de Trevally's. Een paar keer ploppen met een popper en die Trevally's komen met een bloedgang omhoog van grote diepte om je kunstaas te pakken. Een snoek komt ook makkelijk een paar meter omhoog maar 20 mt zie ik ze nog niet doen.

Het zette me eens aan het denken. Kadans, hebben wij daar, vissend op snoek ook wat mee? 

Zeker wel. In de eerste jaren dat ik begon met het vissen met jerkbaits haktje je een jerkbait zoals een Busterjerk of  oude Cobb's binnen alsof je met een hamer een spijker in een blok hout stond te slaan. Geforceerd en zeer vermoeiend. Tegenwoordig vissen we met veel meer souplesse op een natuurlijke manier onze kunstaasjes binnen. Het is minder vermoeiend en naar mijn gevoel vang ik er ook echt veel meer mee. Laatst zag ik een Zweedse vriend nog op de manier jerken zoals ik dat in het begin ook deed en het deed me denken aan mezelf. Grappig hoe je met de tijd dingen gaat zien bij jezelf en anderen. Op de Malediven begon het popperen na een paar dagen soepeler te gaan en gingen we ook meer vangen. Poppers van 150 gram een dag lang wegzetten was geen probleem voor de meeste van ons.

  • jerkbaits vissen
  • Met de twitchbait op zeebaars vissen

Als het om jerkbaits voor snoek gaat zijn gliders het beste voorbeeld voor vissen in een ritmische beweging. Op bepaalde momenten zijn ze niet te kloppen. Voor mijn gevoel is het einde van het seizoen de beste periode voor het vissen met gliders. Het hoe en waarom zal ik een andere keer nog wel eens toelichten. De rest van het jaar vis ik meer met hybrides zoals de Madball of met zagers zoals de Suick. Beide lijk je wat minder ritmisch binnen te vissen, zeker die Madball maar eigenlijk vis je die ook het best binnen zonder al te geforceerd te meppen. Op een vloeiende manier met lange en korte halen. Iets technischer dan de gliders maar zeker ook met een bepaalde kadans.

  • pluggen vissen

Vissen met pluggen

Pluggen die je trolt moeten keurig van links naar rechts uitslaan. Zeker bij een beetje snelheid, turbulent water of ver achter de boot. Doen ze dat niet dan gaan ze uitwijken en pikken ze een andere lijn op. Op de Malediven was de zinkende Rapala Magnum torenhoog favoriet bij de meeste. Hier was het zoeken naar de juiste hoek tussen lijn en hengel maar als die juist is loopt zo'n Magnum kaarsrecht. Keurig in kadans dus. Ook met een snelheid van makkelijk 10 km per uur! Hengel goed vasthouden want voor je het weet is het “Djoef!” een lomp harde beet van een Wahoo of een Geelvin Tonijn.
Nico, Frans Provo en ik ervaarden dit ook in Ierland bij Fisherman op Lough Derg. Trollend met grote pluggen ver achter de boot moet je zeker weten dat je pluggen recht lopen. In kadans dus.
Scheeflopende pluggen kan je wat tunen en kort achter de boot krijgen ze geen kans om uit te breken naar links of rechts en lopen ze geforceerd recht maar verder achter de boot komen er vodden van. Hou je ze in kadans dan zal je gemakkelijker een beet kunnen verwachten.

Zo zie je maar weer dat, waar ook ter wereld, er overal paralellen te ontdekken zijn met de visserij in eigen land.

 

Vang ze!

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.