Hetterschijt.

  • Snoekbaars vissen Hetterschijt

Hetterschijt is een mooi stukje water dat tussen het recreatie gebied de “Banaan” en de Volkeraksluizen ligt op het Hollands Diep. Dit stukje water is prima te bevissen met een wind vanuit het zuid oosten tot het noord westen. En tot voor kort vond ik deze stek één van de saaiste stekken van het Hollands Diep, met traag aflopende talluds, grote ondiepe plateau’s, een diep gat tot 13 meter en meestal kleinere snoekbaarzen. Al hadden we in het verleden af en toe goede vangsten kunnen boeken met hier en daar enkele mooie vissen ,toch was het één van die stekken waar ik enkel en alleen naar toe kwam als we nergens anders konden vissen door de sterke wind. 

Maar ondertussen heb ik mijn mening herzien. Het is een stek die meer heeft te bieden, en in bepaalde periodes van het jaar zeer vruchtbaar kan zijn. Deze zomer hadden we een dagje vissen gepland met Peter, Johan, Stefaan, Nick de zoon van Johan en mezelf om Hetterschijt al werpend uit te vissen met de belly boat. Al vlug werden er 2 groepen gevormd: de ene groep ging op de plateau en in de diepe put gaan vissen en de andere groep ging de dammetjes uitwerpen die een verlengde zijn van de Volkerak sluizen. We stelden vlug vast dat die dammetjes zeer productief waren en dat de snoekbaarzen die gevangen werden aan de dammetjes merkelijk groter waren dan deze die gevangen werden op het plateau.

Met deze ervaring in het achterhoofd hebben we de laatste dagen van het jaar op Hetterschijt gevist zowel met de belly boat als met de boot. Die dagen hadden we te kampen met felle winden, sterke stroming en troebel water. Deze factoren maken het niet eenvoudiger om met een belly boat achter de schubben van een snoekbaars aan te zitten. Maar Hetterschijt is daar een ideale stek voor. Deze plek biedt beschutting tegen de wind en sterke stroming, niet alleen voor de visser maar ook voor de snoekbaarzen.

Bij het oversteken van de Volkerak sluizen met de auto zagen we de eerste dagen een mooie scheiding tussen het helder water dat van het Volkerak af kwam door de sluizen en het troebel water van het Hollands diep. Het water van de kleine jachthaven naast de
Volkerak sluizen was op dit moment nog steeds kristal helder. De eerste dagen werden de snoekbaarzen s’morgens zeer ondiep op de plateau en rond de koppen van de dammetjes gevangen, met ondiep bedoel ik tussen de 2 en 3 m.

  • snoekbaarzen vangen Hetterschijt

Bij het vissen op ondiep water gedragen de snoekbaarzen zich totaal anders tijdens de dril, dan op diep water. Bij het haken van een snoekbaars op 2 meter , schiet de snoekbaars van links naar rechts ipv de karateristieke bonkende kopstoten tijdens de dril op dieper water. Zorg er ook voor dat tijdens het vissen op ondieper water de slip van uw molen of reel zeer goed afgesteld staat , dit kan lijnbreuk voorkomen wanneer een snoekbaars een explosieve run neemt . En geloof me vrij, een snoekbaars vecht compleet anders op ondiep water dan op diep water, en op dit ondiep water is de snoekbaars nog niet uitgedrild wanneer deze boven komt. Helaas heb ik dit zelf moeten ondervinden, zo heb ik 2 shads aan snoekbaarzen  moeten afgeven door lijnbreuk. 

  • Hetterschijt vangen snoekbaarzen

Later op de morgen wanneer het wat meer licht werd, voelden we dat de snoekbaars afzakte naar een diepte rond de 6 m rond de dammen.  Er werd nog vis gevangen op ondiep water maar dit was ondertussen merkelijk minder dan in de schemer.

Tijdens de dag voelden we ook dat de snoekbaarzen vrij snel van stek verplaatsten. Een stek was goed voor een 15-30 min en dan moesten we verkassen. Met de felle wind was dit niet zo moeilijk. Na een paar driften konden we meestal de snoekbaarzen snel lokaliseren op een andere plaats. Tegen de avond daarentegen kwamen de snoekbaarzen terug naar ondieper water om te azen en kregen we hetzelfde senario als s’morgens. 

  • vangen snoekbaarzen Hetterschijt

De eerste dagen vonden we de snoekbaarzen meestal vrij dicht bij elkaar en werd er met ons 2 een hele dag gevist over een afstand van max 130 m van de plaats waar we uitgezet hadden. Wat voor ons helemaal niet ver was, in vergelijking met andere visdagen. Deze manier van vissen was hetzelfde voor de eerste 2 dagen. Tijdens deze 2 dagen waren de omstandigheden waarin we visten niet veranderd.

 De derde dag visten we met de boot en was de situatie volledig anders. S’morgens wisten we enkele vissen te vangen op ondiep water rond de kopjes van de strekdammen maar later op de morgen konden we de vis niet terug vinden.Niet op de plateau of in het diep gat.

 

  • vissen snoekbaars Hetterschijt

 In feite konden we ze wel lokaliseren , we zagen ze liggen op de dieptemeter maar konden hen niet verleidien tot aanbeet. Wat was er nu veranderd met vorige dagen ? Eigenlijk was het vrij simpel. De natuurlijke grens tussen troebel en helder water van het volkerak was verdwenen, hierdoor was de kleine jachthaven troebel geworden, met als resultaat dat de actieve vis de jachthaven ingetrokken was . Dit fenomeen heb ik nog niet vaak gezien op Hetterschijt. Meestal is het water in de haven kristal helder en kan er geen vis gevangen worden,buiten een enkele baars. Nu dus wel, bij de eerste drift door de kleine haven werden er direct 3 mooie snoekbaarzen gehaakt en uitgedrild. Wat ons ook opviel was dat de meeste aanbeten op shads met een schoepstaart kwamen en liefst nog in natuurlijke kleuren. Felle kleuren zoals oranje, gifgroen, geel en roze werken niet goed, wat volgens de logica juist omgekeerd zou moeten zijn. Meestal zegt men troebel water felle kleuren, helder water natuurlijke kleuren, deze regel ging deze keer niet op. Bij ons stak de rumble en de grote shad  met kop en staart boven uit, niet de kleine versie maar de grote snoekbaars versie.

  • Hetterschijt snoekbaars vissen

Bij iedere aanbeet zat de shad bijna van achter in de strot van de snoekbaars. Drift op drift konden we mooie snoekbaarzen vangen, zowel snel (4 km/h) als traag gevist konden we ze verleiden. Maar bij het invallen van de avond stopten de aanbeten even snel als ze begonnen waren. De snoekbaarzen hadden zich terug verplaatst naar ondieper water om te azen. Her en der zag je op de dieptemeter nog een vis liggen, maar de streepjes lagen zo dicht tegen de bodem dat je ze nauwlijks kon zien.

  • vangen snoekbaars Hetterschijt

Voor ons was het de eerste keer dat we met deze omstandigheden op Hetterschijt gevist hebben.Zo zie je maar dat je niet altijd diep moet gaan vissen in de winter, door het troebel water, hoge waterstand en vele stroming kon de snoekbaars gevangen worden op ondiep of ondieper water. Wat ook opmerkelijk is dat de snoekbaars zeer mobiel was, bij de kleinste veranderingen, waterstand, licht helderheid, stroming veranderden ze van stek om te azen. Er werden ook veel vissen boven de 60 cm gevangen en enkele boven de 70 cm. Als je deze situatie goed probeert in te schatten worden je vangkansen ook groter. Hetterschijt is daar nu een voorbeeld van, maar ik denk en ik ben er zeker van dat diezelfde logica kan gebruikt worden voor andere stekken en niet alleen op het Hollands diep. Als laatste wil ik dit nog meegeven: indien je zelf op Hetterschijt wil gaan vissen, vis dan niet in de vaargeul wanneer er boten versast worden van het Volkerak naar het Hollands Diep en omgekeerd, en rij niet met uw auto op privé terrein om uw bellyboat uit te zetten. Respecteer deze regels dan blijft het vissen een feest voor iedereen.

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.