Groot Water, Grote Snoek Deel 5

  • frans oomen

Grote vissen stekken

Nog zo’n interessant fenomeen zijn de typische grote vissen stekken. Iedereen die lang op de grote wateren vist kent wel zo’n plek waar meerdere grote snoeken afgekomen zijn. Hoe kan dat? Ze zwemmen toch rond?

Groot zijn ze niet geworden door zo maar wat rond te scharrelen. Grote snoeken hangen veel op open groot water rond merken we de laatste jaren. Zeker de pelagic vissers ervaren dat dat voor snoekbaars geldt en ook bakken van snoeken komen er op die manier uit. In Zweden gaf ik al aan is het een gekende tactiek om op open water te trollen voor grote snoek. En ook hier werkt dat heel goed. Zo af en toe komen die snoeken toch “aan land”. Ook de snoekbaarzen die pelagic gevangen worden doen af en toe het ondiepe nog eens aan denk ik. Die plaatsen waar ze land aan doen zijn zulke big fish spots. Toch minstens om te paaien maar ook om te jagen. Heel vaak zeggen Nico en ik tegen elkaar dat stekken gedroomde grote vissen stekken zijn, ook al hebben we ze er zelf (nog) niet gevangen.
Denk nu niet dat je die kapot vist. De grote vissen rouleren over het open water en op het moment dat jij die spot aan het uitharken bent ligt er toevallig net geen een. Juist als jij gaat verkassen komt er eentje binnen gezwommen. Die ziet geen kunstaas en kan daar rustig liggen zonder hengeldruk te ervaren. Nico en ik deden zo in Zweden op een lastig meer een stek soms meerdere keren per dag aan om te zien of er eentje binnen gezwommen was. Dat betaalde zich 2 keer uit in een hele dikke vis voor mijn maat.

  • frans oomen snoek

Doodaas vissen in de havens

“En hoe zit het dan met die vissen die ze in de winter in de havens vangen? Daar is het ook niet diep“. Inderdaad en ook hier heeft het niks met de diepte te maken. Het water is dan al voldoende koel. Die havens liggen vaak veel meer beschut dan het open water en darmee iets warmer wat in de winter een pluspunt is. Het water is er in de regel een graadje warmer en er trekt heel veel aasvis in in de wintermaanden. s’Zomers zijn ze lang zo productief niet omdat de aasvis er weg trekt naar het open water en door de ondiepte worden ze te warm. Daarin zit hem dus volgens mij de verklaring. In de zomer zoek je ze weer diep. Havens liggen aangesloten aan dieper water. Klein zijsprongetje: Dat doodaasvissen zo effectief is komt hoofdzakelijk doordat er heel veel aasvis rond kan zwemmen. Snoek hoeft zelfs niet te jagen maar kan, opportunistisch als ze in gesteld zijn, gewoon af en toe een zieke, gewonde of dode vis ophappen want er wordt vel op witvis gevist met de vaste stok en dan sneuvelt er wel eens een. Ga maar eens kijken aan de havens van de Randmeren. Mijn visserij is het trouwens helemaal niet dat doodaasvissen!

  • Frans Oomen

Open water snoeken?

Wie naar Zweden trekt voor grote vissen maakt het meeste kans als je je concentreert op grote wateren. Vissend met een jerkbait in de baaitjes vang je op sommige plaatsen veel snoeken. Wel is het vaak zo dat dit gemiddeld de kleinere vissen zijn. Vroeg in het jaar zal je al eens gemakkelijker een grote vis vangen. Net nadat het ijs weg is. In Canada is dat ook vaak het geval. Na de paai periode in het voorjaar zijn ze weer weg uit het ondiepe. Bij mij was het vaak zo dat aantallen en grote vis niet samengingen. Die paar echte grote vissen in het voorjaar in Zweden en Noorwegen kwamen dan vaak van de rand van de ondieptes naar het diepe toe.

De rest van het jaar verblijven vissen op het open water. Wil je ze daar vangen dan is trollen op zijn Zweeds een goede tactiek. Met een groot aantal hengels en forse pluggen of swimbaits achter een planer board het open water af trollen. Met zo’n kerstboom aan kunstaas en lijnen is het niet wenselijk om strak langs de structuur te trollen met het risico op vast raken van een van de hengels met een hoop gedoe als gevolg. Die structuur af vissen biedt ook de mogelijkheid om werpend te vissen. Een onder water eiland in the middle of nowhere is een oase in de woestijn en kan zo maar een grote vis herbergen. Zelf hebben vismaat Nico en ik een paar mooie vissen weten te vangen op van die plekken die op de een of andere manier een punt vormden waar de vissen van tijd tot tijd kwamen liggen.

In Ierland op Lough Derg werkt dat eigenlijk ook zo. Een paar plekken op het meer, iedereen die er gevist heeft kent ze wel, blijven vis produceren. Een van de locals maakte me duidelijk dat hij grote vissen ving op de ene hotspot en vervolgens weken later kilometers verderop op een andere stek. “is zo’n stek dan niet plat gevist?”, vroeg ik. Nee, de vissen komen erbinnen gezwommen en vertrekken weer. Zeker die grote vissen die het over grote deel op open water verblijven. Zij ervaren die druk dus veel minder intens dan dat wij dagelijks die stekken bezoeken. Worden ze er vaker gevangen dan zullen ze de stek nog steeds wel bezoeken want qua natuurlijk voedsel is het een goede stek maar bij aanwezigheid van boten zullen de kaken makkelijker op elkaar blijven.

  • frans oomen
  • Frans oomen

Vroege vogels

Ik schreef al dat het vroege voorjaar niet populair is bij de Zweden. Bij ons wel en dat de Zweden liever in het ijs vissen en wat later in het jaar heeft te maken met de paai. Afgepaaide vissen wegen een pak minder dan de vissen die in het ijs gevangen worden en nog vol kuit zitten.

Wie naar Zweden gaat maakt goede kans om in de vis te vallen als je ergens in mei gaat. De winter laten we dan achter ons en hier en daar paaien ze al. Maar wil je de echte grote vissen treffen dan ben je het best af als je nog eerder gaat. Voor het zuiden van Zweden is april een topmaand. Eind april kan je hier en daar nog een laagje ijs treffen maar als je het water de week nadat het volledig open gedooid is treft, dan zit je goed voor de big mamma’s van het open water.
In Nederland werkt dat ook zo, alleen dan begint het wat eerder. Ierland, ik schreef er al eens over is niet echt koud maar ook daar gaat de vis in het voorjaar de ondieptes opzoeken. Sterker nog, de winter visserij is er in een klap afgelopen als het voorjaar ingezet is.

De visserij is dan ondiep te doen, zoals vele dat graag doen. Werpen met ondiep lopend kunstaas zoals shads (wel genoeg meenemen) en vooral jerkbaits natuurlijk. Lekker de ondiepe baaitjes uitwerpen. Het is hier dan toch gesloten tijd dus beter kan je het niet hebben

THE END

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.