De Spinhengel

  • spinhengel

De Spinhengel

Wie is er niet mee begonnen? Mijn eerste snoeken ving ik in de polder met een korte spinhengel van merk Albatros. In de 30 jaar na die vangst is er een hoop verandert. Nylon werd dyneema, glasvezel werd carbon, het aanbod kunstaas groeide gigantisch, roofvisboten kwamen ten tonele en de baitcastreel deed zijn intrede in mijn visserij. De spinhengel evolueerde mee maar in mijn visserij op snoek op het grote water had deze toch niet zo’n prominente plaats in het hengelrek.

Toch blijft voor velen de spinstok de nummer 1 hengel als het om roofvissen gaat. Zeker bij ons in de winkel. Een spinhengel, de naam zegt het al is een hengel om te spinvissen. Het uitwerpen van je kunstaas en speels binnen draaien. Gekend zijn de Ondex en Mepps. Er wordt weleens geroepen dat dat niet meer vangt maar ik zie ze toch bij mij in de buurt niet veel gebruikt worden. Deze draaiende vangers weten nog altijd de snoeken te verleiden, geloof me maar! Ook pluggen hebben nog steeds hun plek. Ontelbare snoeken wisten mijn vismaten en ik eind jaren 80 begin 90er jaren te vangen op de Mann’s minus, Rapala Jointed (J9), Big S van Shakespeare en de ondiep lopende Fatrap van Rapala. Van shads was niet veel sprake en je kon dat zelfs amper krijgen bij mij in de buurt. Er is gelukkig een hoop bij gekomen op de markt en daar kan de poldervisser zijn voordeel mee doen. Maar vergeet ook je klassiekers niet!

Voor wie deze visserij graag beoefend heeft Peter een paar interessante hengels binnen gedaan uit de St Croix Triumph serie. Met een lengte van 8 voet en een werpgewicht van ca 40 gram kan deze het hele arsenaal aan polderkunstaas de baas. Gecombineerd met een molen uit de2500 of 3000 serie heb je een perfecte struinset voor in de polders. En mocht je ooit een uitstapje op de boot maken dan staat deze hengel ook zijn mannetje!

Frans Oomen

Shadhengel

Een moeilijker onderwerp is de shad hengel. Eigenlijk is dit ook gewoon een spinhengel maar deze is specifiek bedoeld om te werpen met shads en bij voorkeur lichte loodkoppen. Een technische visserij dat een gevoelig samenspel is tussen je hengel, lijndikte, loodkop gewicht en vorm, shadvorm, wind en stroming. Controle over je shad is cruciaal voor deze visserij. Oorspronkelijk bedoeld voor snoekbaars maar meer en mee begint dit zich met wat kleine aanpassingen te ontwikkelen tot een all-round aanpak voor roofvis. Reeds menig grote snoek werd er mee gevangen.

Peter heeft destijds met zijn winkel een niet te onderschatten impuls gegeven aan deze visserij. Reeds jaren voordat de winkel geopend werd was ik een, in mijn ogen zonderlinge, Belgische krullenbol bij mij aan de Maas tegen gekomen die in het schroefwater van een veerpond stond te vissen. Hij kon het heel mooi vertellen vond ik en hij leek rotsvast overtuigd van zijn visserij. Een jaar nadat de winkel zijn deuren geopend had was ik eens op een zaterdag voor de eerste keer van Nederland naar Testelt gereden. Staat diezelfde krullenbol daar achter de toonbank. Peter was er dus al vroeg bij en had inmiddels een eigen goedlopende zaak. In een tijd waarin zelfs verticaal vissen op snoekbaars nog niet door iedereen beoefend werd was Peter al aan het werpen met de toen beschikbare middelen. En die visserij nam een vlucht. Zo was de winkel een van de weinige plaatsen waar je toen een shadhengel kon kopen én daar de juiste uitleg bij kon krijgen.

Werpend vissen op snoekbaars is altijd een van de specialiteiten geweest van Peter en veel van zijn teamleden. In de winkel zijn we goed mee met de materie van hengels, shads, loodkoppen en lijnen. Voor goede hengels voor dit werk moest je echt goed zoeken en informatie was moeilijk voor handen. Peter stond zelf aan de wieg van een aantal specifieke hengels voor dit doel, met de DK River als beste voorbeeld. Hengels voor deze visserij vind je in de winkel van onder andere de DK River, enkele Fishkix modellen en St Croix Avid serie. Naast nog vele anderen natuurlijk. Gekoppeld aan een goede uitleg en de mogelijkheid tot het volgen van workshops zijn een hoop mensen goed op weg geholpen voor deze visserij.

  • Frans Oomen

Zelf was ik nooit echt mee met die visserij. Ik probeerde het al eens en ving ook weleens een visje maar ik was niet zo ver als vismaten Bart, Frank en Nico. Hun resultaten liegen er niet om en op een bepaald moment kun je dat niet langer negeren. Ik moest er dus ook maar eens aan. Maar welke stok ga je dan kopen? Het zal voor mij (nog) niet de hoofdmoot van mijn visserij worden dus ik wilde zeker niet de hoofdprijs betalen.

Een tijdje terug stonden in de winkel de nieuwe hengels van Major Craft. De Solparra serie. Een moderne naar Japanse standaarden afgebouwde hengelserie met verschillende modellen erin. De 8,3voet, 21grams versie sprak mij het meest aan. Dit was de hengel die ik al een tijdje zocht. De lengte was perfect voor vanaf de kant en vanuit de boot en het werpgewicht maakte dat ik een heel scala aan gewichten kon weg zetten. Naast shads ook de nodige hardbaits zodat ik maar een hengel mee hoef te nemen voor al mijn visserij met de spinstok. Qua prijs-kwaliteit is dit voor mij perfect aangezien ik voornamelijk met zwaarder snoekmateriaal vis. Voor die enkele keer met de spinhengel is deze hengel gewoon erg goed.

De blanks buigen keurig tot onderin en zelfs bij een volle curve merk je dat er nog reserve in zit. Iets wat je bij veel andere stokken gewoon niet meer hebt. Als de hengel krom staat, zit er niet meer in zulke hengels. Dan is het lijn geven, uitscheuren of breken. Bij deze Majorcraft en de al eerdergenoemde stokken is dat zeker niet het geval.

  • Frans Oomen
  • Frans Oomen

De praktijk.

Met deze nieuwe stok ben ik me de laatste maanden aan het amuseren op het grote water. In de zomer vooral door te werpen op baars met kleine pluggen. Op roofblei in de volle stroming van de rivier met oppervlaktepluggen, lepels, spinnertjes en shads. Werpen met shads is het voornaamste doel van deze hengel en dat doet hij prima. Met zijn redelijk parbolische actie zet je een shad tot ca 15cm met een niet te lompe loodkop een flink eind weg. Ver en zuiver werpen in 1, gevoelig en gecontroleerd binnen vissen is 2. Dat lukt mij perfect.

Het afgelopen najaar nam ik hem mee naar Ierland en ik kan je verzekeren dat hij op een van mijn grootste Ierland snoeken flink krom gestaan heeft maar nooit had ik het gevoel de zaak niet onder controle te hebben. Werpend gevangen onderaan een diep talud. Voor mij heeft deze stok zich meer dan bewezen qua kracht. Maar ook voor wat betreft gevoeligheid. Baarzen die in de staart van je shad happen voel je perfect. Ook op lange afstand met redelijk wat wind op diepte. Je kan dus een breed scala aan visserijen toepassen met deze hengel.

Ga hem een vasthouden en doe er je voordeel mee zou ik zeggen!

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.