De Jika en cheburashka rig test

 • Jika rig

Al enkele jaren worden deze technieken gebruikt in de streetfishing scene en William Merckx is al geruime tijd onze kop aan het zot maken met deze rigs. De montages bij street fishing zijn meestal stukken kleiner. Wij verkozen om de grootste maten te gebruiken voor onze test. Daarom was het die dag de bedoeling om met Peter groot water onveilig te maken met alternatieve rigs, in plaats van met de traditionele jigkop en shad. We wilden bewijzen dat met  dezerelatief nieuwe methodes we ook grote rovers konden verleiden op groot water. Helaas had de natuur iets anders in petto.

 

S’morgens waren we goed begonnen en zaten op het water bij het opkomen van de zon, niet te veel wind en rust en vrede op het water (niet teveel vissers). Enkele plekken werden nog met de jigkop en shad afgevist om zo de vis te lokaliseren. Na enkele uren hadden we ze gevonden en konden we beginnen met de jika en cheburashka rig te testen.

 • vissen met de jika rig en Cheburashka rig
 • met de jika rig en Cheburashka rig vissen
 • jika rig en Cheburashka rig
 • Cheburashka rig en jika rig

Cheburashka rig

 • baars vissen mat de cheburashka rig

Succes bleef niet uit, na enkele worpen werden de eerste beten verzilverd op de Cheburashka rig. Geen reuzen maar wel vis. Deze rig is eigenlijke een loodbolletje met een sluiting die geconnecteerd is met offset haak. Een vrij eenvoudige montage die gemaakt is om weedless te vissen. Daarom noemen ze de haken soms ook weedless haken. Zoals bij andere visserijen moet de maat van de haak natuurlijk aangepast worden aan de grote van het aasje of omgekeerd. Deze type haken zijn niet geschikt om hoge of dikke shads mee te vissen. Slanke, platte of dunne shads zijn hier ideaal voor. Kreeftjes, twisters, shads met inkepingen, waar de haak gemakkelijk over geschoven kan worden, en waar de buik van de haak onder de shad nog wat plaats vrij heeft, zijn  hier perfect voor. Het voordeel van deze montage is dat de loodkop los van de haak kan bewegen en daardoor een natuurlijker beweging onder water heeft. Eerlijk gezegd dacht ik dat we met deze montage meer vissen gingen missen, maar dat was niet het geval. We missen of haken er evenveel rovers mee als met andere montages. Wat ook belangrijk is, is een stoppertje op de haak, onder de kop van de shad (waar de haak door de kop gaat). Dit voorkomt het uitscheuren van de shad waardoor de shad ook veel langer mee gaat. Het nadeel is natuurlijk dat de shad niet eenvoudig gewisseld kan worden.

Spijtig genoeg werd onze test vroegtijdig afgeblazen op groot water en moesten we uitwijken naar kleinschaliger water waar we wat meer uit de wind konden vissen. Deze visserij is volgens mij ook niet gemaakt om driftend uit de boot te vissen, zeker en vast niet als je  voor de eerste keer experimenteert. Maar het uitwijken naar kleiner water kon de pret niet bederven. De hele dag door werd er met gewichtjes tussen de 3.5 en 5 gr gevist op dieptes tot 4 m. Nu begrijp je waarom we beter op anker visten dan vanuit een driftende boot.

Jika rig

 • Vissen met de Jika rig
 • met de jika rig vissen

De Jika rig werd ook ingezet, dit is een gelijkaardige rig als de Cheburashka rig,het grote verschil zit in de vorm van het loodje en de montage van de shad. Bij de Cheburashka rig wordt de shad 2 x op de haak geprikt. Hiermee bedoel ik: dat de haak door de kop van de shad geprikt wordt en door het middenstuk van de shad. Dus niet zoals de traditionele methode van de jigkop, waar de shad bijna voor 1/3 over de haak geschoven is. Bij de Jika rig wordt de kop van de shad op een soort veertje gemonteerd en de staart of middenstuk van de shad wordt gelijkaardig gemonteerd als de Cheburashka rig. Deze rig gebruik ik liever met drijvende kreeftjes maar dit werkt even goed met andere shads.

 • snoekbaars vissen met de jika rig

Beide rigs zijn eenvoudig te vissen, loodkoppen, of moet ik nu zeggen loodgewichten zijn éénvoudig te wisselen, in functie van de gewenste diepte en snelheid. Nog een groot voordeel is dat deze montage weedless te vissen is en tussen stenen amper vast raakt. Deze rigs hebben natuurlijk niet alleen voordelen, het grote nadeel is dat de shad  niet gemakkelijk te wisselen is: de ene rig door de stopper en de andere door het veertje.
Ook zijn beide rigs geschikt om op verschillende manieren te vissen. Niet alleen door de montages te laten zweven over de bodem, maar ook door kleine sprongetjes te maken of gewoon statisch aan te bieden na enkele subtiele bewegingen gegeven door de top van de hengel. Deze rigs hebben we gevist met een hengel die we anders ook gebruiken om met gewone shads te vissen en loodkoppen. Maar ik kan begrijpen dat voor deze 2 montages een iets kortere hengel eenvoudiger zou zijn om te vissen.

Voor ons was het ook maar een probeersel, maar zeker voor herhaling vatbaar. Die dag konden we met 13 snoekbaarzen en 1 baars van het water gaan.

 • op snoekbaars vissen met de jika rig
 • jika rig
 • met de jika rig op snoekbaars vissen
 • jika rig baars

Wat als een paal boven water staat is dat deze montages nog een herkansing krijgen op groter water. Volgens Peter en ik, kan dit een goed alternatief zijn voor de jigkop en zeker het proberen waard.

Tight lines!

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.