Bass Fishing Spain

 • marco vos

Zoals iedereen ondertussen wel weet gaan wij jaarlijks een weekje op largemouth bass (micropterus salmoïdes) vissen in Spanje. Wij gaan echter niet naar de provincie Extremadura zoals de meesten, maar naar Valencia. Valencia en zijn vele bergmeren staan nu niet dadelijk bekent als zijnde het Mecca voor largemouth bass, toch zijn ze er goed vertegenwoordigd! Het is er vrij rustig, de meeste locals vissen er op karper en laten de baarzen links liggen. Ik doe deze visserij ondertussen al verschillende jaren en het is zonder twijfel de interessantste en meest uitdagende die ik ken!

Om een vergunning voor “agua dulce” te bekomen kan je thuis best een aanvraagformulier afprinten dat je kan vinden op de website van de provincie Valencia. Ga er mee naar een lokale hengelsportzaak en laat het daar invullen, zo is het altijd correct ingevuld, je hebt immers ook een NIE- of fiskaal nummer nodig om te kunnen betalen. Sommige hengelsportzaken gaan de vergunning ook voor je halen, maar dat kan soms tot 20 dagen duren. Met het ingevulde aanvraagformulier kan je zelf naar het bureau in Alicante gaan, waar je een nieuw document zal ontvangen (een soort van betaalopdracht). Met dit document moet je naar 1 van de vooraf bepaalde bankkantoren in Alicante om de betaling te doen en daar krijg je een bewijs van betaling. Hiermee ga je weer terug naar het vorige bureau, waar je je vergunning krijgt! Zeer omslagtig en tijdrovend maar het is de enige manier. Een vergunning voor 1 jaar (die 2 jaar geldig is) kost 20€ en een vergunning voor 3 jaar (die dan 4 jaar geldig is) kost 40€.

 • dan dragan
 • jan maex
 • marco vos
 • dan dragan
 • Alewife

Situatie

Wij houden onze jaarlijkse trip meestal rond eind April, begin Mei. Dit heeft te maken met de Spawn (de paaitijd van de bass). Deze periode kunnen we opdelen in 3 fases.

Pre Spawn

In de winterperiode zitten de baarzen diep, maar wanneer de watertemperatuur ongeveer 7°C is komen ze naar de ondiepere stukken om hun reserves terug aan te vullen die ze gebruikt hebben om de winter door te komen. Ze hebben energie nodig om nesten te bouwen, te paaien en hun kroost te beschermen. In deze periode zijn ze relatief gemakkelijk te vangen, je moet alleen hun voedselbron weten te lokaliseren! Zoek naar plaatsen met paaiende Alewife (Alver), let op libellen (als ze er zijn zie je de baarzen uit het water springen om ze te vangen). Kies altijd voor plaatsen met liefst zoveel mogelijk structuur, de largemouth bass is een “ambush predator” en zal zich eerder verstoppen om op een voorbij zwemmende prooi te wachten, dan rond te zwemmen om te jagen.

Spawn

Eens de watertemperatuur 13°C bereikt, gaan de baarzen richting paaigronden. Dit zijn nooit dezelfde plaatsen dan waar ze zich voeden, want hun voedsel nu zal over een 2tal weken een potentiële bedreiging zijn voor hun eieren en later hun kroost. De largemouth bass paait ondiep. De mannetjes zoeken een plaats uit met lichte begroeiing, waarin ze een cirkel vrij maken. Met hun staart maken ze de bodem vrij zodat er alleen nog maar zand over blijft. In deze periode kan je ze heel gemakkelijk spotten, je ziet ze per 2 bij mekaar liggen. Ze vangen daarentegen is een heel ander verhaal! Je moet ze proberen te irriteren om een beet uit te lokken. In mijn ervaring lukt dit het beste met een shad van 5” of groter, iets wat een potentieel gevaar zou kunnen zijn en het paaien kan verstoren. Deze visserij gebeurt volledig op het zicht. Meestal gaan ze gewoon even opzij voor de shad om daarna gewoon weer bij mekaar te gaan liggen. Wanneer je eindelijk een beet krijgt moet je direct de haak proberen te zetten want meestal laten ze onmiddellijk terug los! Heel aandachtig vissen dus! Het mannetje zal altijd als eerste bijten het is immers ook zijn taak om het nest te beschermen. Kijk maar naar wedstrijden in Amerika tijdens de spawn. Ze vangen eerst het mannetje, plaatsen hem in de livewell om daarna het grotere vrouwtje te vangen! Daarna zetten ze het mannetje weer terug. Deze manier van vissen heet “Bed Fishing”. Het is een zeer frustrerende manier van vissen, die ik liever vermijd!

Post Spawn

Na het paaien verlaten de vrouwtjes de nesten en trekken ze naar dieper water om er terug op krachten te komen en er zich te voeden. Het is de taak van de mannetjes om het nest te bewaken en om voor de eieren te zorgen. In deze fase zijn ze heel agressief en verjagen ze alles wat in de buurt van hun nest durft te komen.

Het is vrijwel onmogelijk om van thuis uit de watertemperatuur te voorspellen wanneer je je reis gaat boeken, maar wanneer je voor eind April, begin Mei kiest zit je wellicht goed voor de provincie Valencia. Onze verblijfplaats in Torrevieja is vrij goed gelegen in de zin dat er een 5 tal bergmeren in een straal van 130km liggen. In dezelfde periode van het jaar kan de watertemperatuur in de meren sterk verschillen! De spawn zal dus ook niet in alle meren tegelijk beginnen. De meren die meer in het binnenland liggen warmen meestal sneller op dan diegene die dichter bij de kust gelegen zijn. In de meeste gevallen zal er ook een stuk minder wind staan dan op de meren die dichter bij de kust gelegen zijn. Kies dus voor een woning die centraal gelegen is, zo heb je opties en verhoog je je kansen aanzienlijk! We kunnen de water temperatuur niet voorspellen van thuis uit, maar we kunnen wel wat andere dingen voorbereiden.

 • FOTO 1
 • FOTO 2
 • FOTO 3
 • FOTO 4
 • 10m drop
 • altijd steil
 • klim werk
 • vlak maar drassig
 • moeilijk bereikbaar
 • Veel wandelen in de brandende zon

Dankzij de satellietbeelden van Google Maps kunnen we de meren op voorhand eens bekijken en interessante stekken markeren. Het zijn zonder uitzondering meren met ofwel een stuw ofwel een of ander pompsysteem erop, dus het waterniveau kan sterk schommelen! Zo was het niveau in een bepaald meer vrij laag in April 2018, waardoor alle structuur droog lag (FOTO1). In September van dat zelfde jaar was het water een 7 tal meter gestegen, ineens super veel structuur onder water(FOTO2). In Mei 2019, 7 maanden later was het niveau weer 5m gezakt. Google Maps vernieuwt zijn satellietbeelden niet snel genoeg om dit te kunnen zien. Zo zijn de beelden van dat meer al 5 jaar onveranderd. Met andere woorden, vertrouw niet blind op Google Maps. Let ook op de paal in de achtergrond op FOTO3 en FOTO4.Het waterniveau mag dan wel veranderen, maar de toegangswegen niet en daar gebruiken wij Google Maps voor! Het woord “berg” wil zeggen uitstekende rotsformatie, met andere woorden alles is steil en er is zelden een vlak stuk. Het eerste jaar dat ik er ging vissen had ik een verrekijker mee. Je zoekt gewoon een hoog punt uit en zo kan je makkelijk interessante stekken, toegangswegen en paden spotten zonder doelloos rond te wndelen en kostbare tijd te verspillen. Neem zeker goede wandelschoenen, zonnecrème en lichte, zon reflecterende kledij mee want het wordt er heet! Laat je tackle bag thuis en ga voor een comfortabele trekking rugzak, dit is veel handiger om mee te klimmen. Een paar waterschoenen is ook altijd handig om bij te hebben!

 • potentiele stek
 • potentiele stek
 • potentiele stek
 • potentiele stek
 • potentiele stek
 • potentiele stek
 • submerged brush

Stek keuze

Wanneer ik op zoek ga naar stekken, zoek ik steeds naar ondiepe zones met veel structuur. Ik kijk naar bomen, struiken, gras, ruïnes en rotsblokken. Probeer ook plaatsen te vinden die op het heetst van de dag in de schaduw komen te liggen. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat hebben baarzen net als wij liever schaduw. Hoe meer drijvend hout of planten, hoe beter! Er hoeft ook niet veel water te staan, 30 cm is dikwijls al voldoende! Op de foto's hier boven wordt duidelijk wat ik bedoel.

 • G Loomis GLX
 • 5 Delige St Croix Legend Tournament Bass laten bouwen
 • Elke avond een nieuw plan smeden
 • Tackle boxen bijvullen
 • 3 delige Basara laten maken voor de gelegenheid
 • Gary Yamamoto Senko
 • Lew's Mach Crush
 • Momoi Ryujin What Else?
 • Mijn Go-Box

Materiaal en Kunstaas

Materiaal

Ik vis het liefst met een Extra Fast of een Fast hengel met Medium power. Het mag gerust een 14lbs hengel zijn! We gaan tussen obstakels vissen en dat werkt het beste met worm haken. Deze zijn door hun vorm al vrij weedless, maar nog veel belangrijker is dat we onze shads snagless haken en dat wil niet meer zeggen dan dat we de haakpunt in de rug van de shad gaan verbergen. Op deze manier kunnen we overal zorgeloos vissen. Gebruik vlijmscherpe haken uit de heavy of monster class, een respectabele largemouth plooit dundradige haken gewoon open! Na de aanbeet is het super belangrijk dat je stevig aanslaat, want de haakpunt moet door de shad en stevig in de bek van de baars. Ze gaan onmiddellijk terug tussen de obstakels zwemmen of enkele acrobatische sprongen maken. Hier komen de eigenschappen van de hengel terug. De extra fast actie om je rig mooi te kunnen vissen zonder “vertraging” tussen het bewegen van de hengeltop en het bewegen van je rig. De medium power maakt dat de hengel niet te hard is om los schudden te voorkomen en hij buigt mooi mee wanneer de baarzen springen. De 14lbs kracht laat toe om de haak stevig te zetten en de bass snel uit de structuur te halen en te houden. Als hoofdlijn gebruik ik 0.10mm Ryujin van Momoi met een 2 tal meter fluorocarbon van 020mm tot 0.26mm eronder om breuken te voorkomen bij het schuren tegen takken en ander obstakels. Een spin hengel of een baitcaster, daar kies je zelf voor. Mijn voorkeur gaat uit naar een baitcaster omdat ik vind dat dit aangenamer vist. De Texas Rig (de rig die ik het meest gebruik) is een “slack line” techniek en hiervoor gebruik ik een reel met een hoge inhaalsnelheid, zodat ik bij een beet met 2 slagen de slack uit de lijn heb en sneller de haak kan zetten. Neem altijd een reserve hengel mee, maar laat hem in de auto, klimmen met 1 hengel is soms al moeilijk genoeg en wanneer je valt (en de kans is groot) kan je maar 1 hengel breken en heb je nog een reserve.

Kunstaas

De keuze van je kunstaas wordt deels bepaald door de technieken die je gaat gebruiken. Ik vis voornamelijk met softbaits, want daar kan ik bijna alles mee. Zorg ervoor dat je zeker craws, creatures, wormen en swimbaits in 3 tot 5” mee neemt. Ik heb ook altijd enkele crankbaits, jerkbaits, spinnerbaits, poppers, twitchbaits en rubber jigs mee just in case.. Kleuren, wanneer je de satellietbeelden bekijkt zal je zien dat het water azuurblauw gekleurd is en dat duidt op diep en glashelder water. Natuurlijke kleuren hebben dan mijn voorkeur. Green Pumpkin in al zijn varianten is een kleur waar je weinig verkeerd mee kan doen. Sprayed Grass, Ayu, Baitfish, Arkansas Shiner, Alewife, Black & Blue, Sexy Shad en Ghost Pro Blue doen het ook zeer goed!

Zoals je kan zien op bovenstaande foto's hebben wij geen gebrek aan materiaal, het is gewoon leuk om aasjes en tackle uit te wisselen om mekaar verder te helpen!

Technieken

Technieken

Er zijn zoveel technieken die op het gebied van bass fishing niets meer te bewijzen hebben, maar je kan niet met elke techniek in elke situatie terecht! Zoals je nu al weet zoek ik eerder naar een bepaalde situatie dan gewoon maar ergens te gaan staan en alle technieken te werpen die ik maar kan bedenken. Ik gebruik bijna uitsluitend de Texas Rig, omdat hij zo veelzijdig is en ik hem echt overal kan inzetten. Je kan hem spinnen, liften, skippen, flippen of gewoon Texas vissen. Het is in mijn beleving de enige rig die met zowat elke vorm van obstakel overweg kan.
Ik heb het nu al meerdere keren gehad over het vissen tussen obstakels, dit gaan we even verduidelijken want er zijn enkele verschillende soorten van cover met elk hun eigen vorm van aanpak.

 • Stairway to Bass Heaven
 • Manmade Structure
 • Dan Dragan
 • Zoom Super Fluke
 • OSP DoliveStick

Hard Structure & Light Cover

Hard structure kan een boom zijn met weinig takken, een rots, een drijvend stuk hout met weinig of niets in de directe omgeving. Light cover gaat eerder over een plantenbed of enkele uitstekende takken waar je mooi tussen door kunt vissen. In zo’n geval ga ik eerder met een weightless Texas rig aan de gang omdat de situatie het toelaat. De Gary Yamamoto Senko, Zoom Super Fluke, OSP DoLiveStick en DoLiveShad zijn hier uittermate geschikt voor. Deze softbaits zijn gezouten, wat ze zwaar maakt. Een 4” Senko weegt bvb 7.2g en dat is de lichtste uit het lijstje. Door hun gewicht zinken ze aan een mooi tempo en hun subtiele actie zit hem nu juist in dat val moment, behalve bij de DoLiveShad, hij komt pas in actie bij het liften. Ik hou van met een subtiele actie want ze werken uitstekend! Wanneer je voor een worm kiest, kies dan voor de Yamamoto Senko. Er zijn veel wormen op de markt, maar de Senko is the Top Dog! Believe me I tried! De meeste varianten zijn niet zwaar genoeg en gewoon te stug waardoor ze bijna geen actie hebben. Wanneer je met een Senko vist is het heel belangrijk dat de haak niet voorbij de helft van de worm komt, want dan haal je de actie eruit. Voor een 4” Senko is haak 1/0 optimaal. Je vist een Senko best door hem te liften of op te tikken en hem daarna op losse lijn (slack line) weer te laten vallen, zo komt er een mooi wobble in waar de baarzen gek op zijn. Deze techniek wordt 80% op zicht en 20% op gevoel gevist. 8 van de 10 beten ga je immers niet voelen, maar je zal ze wel zien op je lijn. Ik laat mijn Senko meestal enkele seconden op de bodem liggen alvorens ik hem terug lift. Voor ik hem ga liften zoek ik contact door de slack uit de lijn te halen en mijn hengeltop naar het water te brengen. Terwijl ik dat doe zoek ik naar weerstand, omdat baarzen de worm graag van de bodem oprapen kan het goed zijn dat er al een baars gebeten heeft. Probeer altijd zo dicht mogelijk bij het obstakel te werpen, hoe klein het ook mag zijn! Laat je aas zo zacht mogelijk landen zonder veel kabaal te maken. Dit kan perfect door onderhands te werpen (Flippen of Pitchen) en net voor je shad gaat landen de hengeltop nar beneden te bewegen. Je legt hem eigenlijk neer. Zo spook je de vissen niet en verhoog je de kans op een aanbeet aanzienlijk. Dit type van cover kan je ook perfect Wacky bevissen. Je gebruikt best een weedless haak om vast hangen te voorkomen. Je worm is correct gehaakt wanneer hij zo goed als recht naar beneden valt. Bij deze techniek wobbelt je worm nog mooier dan bij een weightless Texas rig! De Zoom Super Fluke ziet eruit als een ordinaire v-staart, maar eigenlijk is het een soft jerk. Ik jerk hem met enkele korte, harde tikken om hem daarna enkele seconden op losse lijn te laten vallen en weer te jerken. Meestal wordt hij tijdens het afzakken gegrepen.

 • Medium cover
 • medium cover
 • Medium cover
 • Dan Dragan
 • jan maex
 • Netbait Baby Paca Craw
 • OSP Dolive Shad

Medium Cover

Medium Cover kunnen planten zijn of takken met openingen ertussen waar je nog mooi tussen kan werpen. Hier kies ik voor de klassieke Texas rig met een lichte bullet sinker. Een weightless Texas rig geraakt in deze cover nooit op de bodem. Doorgans wordt een Texas rig gevist met een stoppertje, ik vis mijn Texas rig zonder stoppertje, hierdoor raakt de bullet sinker eerst de bodem waarna de softbait langzaam volgt. Dit maakt een subtielere presentatie mogelijk waardoor de baarzen niet dadelijk weerstand voelen wanneer ze de softbait grijpen. Bovendien zijn alle craws, creatures, grubs en swimbaits hiervoor geschikt.

 • heavy cover
 • heavy cover
 • heavy cover
 • heavy cover
 • heavy cover
 • Missile Baits D Bomb
 • Lucky John Bug

Heavy Cover & Brush

Heavy cover is een heel ander verhaal, dit is een hele dichte begroeiing van gras of struiken, maar het kan ook een dikke laag van planten resten zijn. Het zorgt voor schaduw en beschutting en de baarzen zitten er graag midden in! Meestal is het zo dat je craw of creature het water niet eens raakt met een lichte bullet sinker. Geen probleem want hiervoor zijn de punching weights uitgevonden. Een punching weight ziet eruit als een bullet sinker maar meestal zijn ze groter en zijn ze afgerond aan de achterkant. Het is de bedoeling dat je punching weight breder is dan de neus van je softbait zodat er geen plantenresten aan je softbait blijven hangen. Gewone craws met “zwemscharen” hebben in deze situatie weinig zin want je hebt gewoon de plaats niet om er beweging in te krijgen. In omstandigheden zoals deze gebruik je flipping baits, deze zijn ofwel breed en plat ofwel dun en langwerpig met dunne platte scharen of lange beweeglijke tentakels. Deze zogenaamde flipping baits hebben heel weinig beweging nodig om er een mooie actie in te krijgen en zijn dus perfect voor dit type van cover! Deze aanpak werkt super voor mij! Ze werken ook perfect in de eerder genoemde soorten van cover.

 • Damwand met grote rotsblokken.
 • 2 takjes kunnen voldoende zijn!
 • marco vos
 • Lucky Craft Pointer

Natuurlijk ga je ook meren tegen komen met weinig of geen cover. Bijna alle meren hebben een dam die verstevigd is met massa’s grote rotsblokken. Tussen die grote blokken houden de baarzen zich graag op. Ik werp de oever graag uit met een jerkbait, vrij agressief gevist met lange pauzes om dat hij meestal op die momenten gegrepen wordt. Een geweldige manier om snel baarzen te lokaliseren! De Lucky Craft Pointer 78 DD SP is met voorsprong mijn favoriete jerkbait voor deze omstandigheden. De Yamamoto Senko, Zoom Super Fluke, OSP DoliveStick en DoliveShad doen het hier ook goed, maar met een jerkbait kan je sneller water afvissen en vindt je ze meestal sneller!

Op foto 2 zie je 2 kleine takjes, het lijkt niets, maar het kan absoluut genoeg zijn om een bass of 3 te verschalken. Laat ze dus niet links liggen!

Zorg ervoor dat je deze technieken meester bent! Ik ben er zeker van dat ze je mooie vissen zullen opleveren.

 • The Flying Lure
 • The Team
 • Dinner and Plans
 • Jan Maex
 • Dan Dragan
 • Marco Vos
 • Jan Maex

De Largemouth Bass is DE vis die mij aangezet heeft om te beginnen met roofvissen, meer dan 18 jaar geleden toen het eerste spotje van The Flying Lure op Tv kwam wist ik het zeker! Ik moest en zou Largemouth Bass vangen! Ondertussen heb ik er al veel mogen vangen, maar het laat mij niet los. Ik vindt het gewoon een geweldige vis. Het avontuur, de zoektochten, het klimmen, de steile hellingen maken het alleen maar interessanter! Gelukkig hoeven we niet helemaal naar Amerika om ze te kunnen vangen! Spanje is naast Italië en Frankrijk het land bij uitstek om ze te vangen. Een vis reis naar Spanje hoeft helemaal geen stukken van mensen te kosten, met 600€ kom je al een heel eind! Probeer het zelf eens, wanneer je een week hebt doe het dan zonder gids, want het geeft zoveel voldoening als je iets op eigen houtje bereikt hebt, hebt je maar 1 of 2 dagen kies je misschien beter wel voor een gids, hoe dan ook het is echt een aanrader!

Ik wil graag Jan Maex en Dan Dragan bedanken voor de fijne vakantie! Er is niets zo fijn om samen hele dagen te vissen, de hitte te trotseren, materiaal aannemen bij het klimmen, tackle uitwisselen en 's avonds op restaurant een nieuw battleplan te smeden voor de volgende dag! Thx Mannen!

Go catch a big one!

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.