8-braid P.E.

Gevlochten vislijnen

 • 8 braid P.E. vislijnen

Sportvissers dromen wel eens over prachtige hengels, reels of molens, maar weinigen dromen over een perfecte vislijn voor het kunstaasvissen. En toch is die lijn misschien wel de belangrijkste schakel tussen vis en visser. Koen Reynders praat ons door de belangrijkste eigenschappen en verschillen bij Dyneema, Spectra, 8-braids en P.E. vislijnen.
Dit hoort elke visser eigenlijk te weten!
Voor mensen die nu en dan eens een hengeltje werpen, of enkel vissen tijdens hun vakantie, zal de kwaliteit van de lijn waarmee ze vissen van minder belang zijn dan voor hen die veel vissen. Intensief gebruik van lijnen leidt onvermijdelijk tot beschadigingen.
Ik legde mijn oor te luisteren bij een fabrikant om er achter te komen hoe deze beschadigingen ontstaan en hoe men tracht om het gebruiksgemak en de duurzaamheid van lijnen te verbeteren.
Om hierop een antwoord te kunnen geven leidde men mij naar het begin, naar de grondstof, dan naar de productie en vervolgens naar ons, de eindgebruikers.

Dyneema en Spectra

 • Dyneema streng

 

Wereldwijd zijn er twee bedrijven die polyethylene vezels maken en vervolgens, door middel van Gel-spinning, “Ultra-High Molecular Weight Polyethylene” strengen produceren.
- Het Nederlands Limburgse DSM brengt onder de merknaam “ Dyneema” deze strands op de markt.
- Het Amerikaanse bedrijf Honeywell brengt een gelijkaardig product op de markt onder de merknaam “Spectra”.

Deze strengen worden wereldwijd gebruikt als basismateriaal  voor de productie van gevlochten vislijnen.

Gevlochten vislijn

Aanvankelijk maakten de producenten  een weefsel van 4 strengen UHMW polyethyleen om tot een vislijn te komen.
Proefondervindelijk stelden ze echter vast dat een draad minder diepe inkepingen heeft naarmate men meer strengen ging gebruiken. Minder diepe inkepingen betekent minder weerstand en minder weerstand betekent verder werpen.

 • Gevlochten 8-braid vislijnen

 

De zaagtandjes, hierboven duidelijk zichtbaar bij de 6-braid, worden haast weggewerkt doortoevoeging van 2 extra strengen.
Dat maakt niet alleen verdere worpen mogelijk;  het zaaggeluid dat de eerste generatie gevlochten draad maakten, bij het inhalen onder belasting, werd er bijna volledig mee uit de wereld geholpen.  

P.E. Lijnen

De ratrace naar minder weerstand werd verder gezet en zo kwam een trendzetter op het idee om een polyethyleen laag over de gevlochten lijn te zetten.  Vanaf toen werden gevlochten vislijnen  geen Dyneema of Spectra lijnen meer genoemd maar P.E. lijnen.
Vislijnfabrikanten maken gretig gebruik van de technische termen 8-braid en P.E. om hun producten aan te prijzen. De termen worden gehypet, ze horen bij het verkooppraatje. 
Dat 8-braid een gladder oppervlak heeft dan 4-braid is me duidelijk en dat gecoate 8-braid gladder is dan niet gecoate ook , maar waar komt het onderlinge prijsverschil dan vandaan was mijn volgende vraag en zo komen we bij duurzaamheid terecht. 

Duurzaamheid

Om het over duurzaamheid te kunnen hebben overlopen we nog eens de samenstelling van een gevlochten P.E. vislijn.  
      -     Polyethyleen vezels worden tot strengen Dyneema / Spectra gevlochten
      -     Strengen Dyneema / Spectra worden tot 8-braid vislijn gevlochten
      -     8-braid lijn wordt gecoat met thermo-plastisch polyethyleen hars.

In doorsnede ziet er dat in theorie als volgt uit:

 • Doorsnede 8-braid gevlochten vislijn

De meest belangrijke eigenschappen waarmee een P.E. lijn zich onderscheidt van andere gevlochten lijnen, is dat ze mooi rond is en een zeer glad oppervlak heeft.
Veelvuldig gebruik leidt er echter toe dat het weefsel los komt te zitten en de strengen zich langs elkaar gaan leggen. Bij de ene lijn gebeurt dit al vlugger dan bij de andere.
Een doorsnede ziet er dan theoretisch gezien als volgt uit.

 • uitgezakte 8-braid

Het mooi rond is er af en daar begint de slijtage, onze 8-braid is een lint geworden in plaats van een draad. Op zich is dat geen probleem , ware het niet dat de wijze waarop dat lint van onze molen loopt van nefaste invloed is voor de levensduur. 

 • spinning reel met 8-braid lijn

Door de spiraalbeweging die de vislijn maakt als ze van de molen loopt krijgt onze lijn, die inmiddels een lint geworden is, de volgende vorm.

 • getorste p.e. vislijn
 1. De P.E. laag wordt als het ware stuk gewrongen.
 2. De strengen komen onder spanning waardoor de polyethyleen vezels los komen te zitten.
 3.  Los zittende vezels worden stuk getrokken als ze verstrikt raken met stenen, mosseltjes en andere obstakels. 
 • Een voor ons bekend beeld, draad versleten!

Een voor ons bekend beeld, draad versleten!

Om vervorming tegen te gaan, experimenteerden producenten met de wijze waarop ze vlechten en met de samenstelling van het polyethyleen hars.
Super strak vlechten komt de duurzaamheid ten goede maar zo kruipt er per meter natuurlijk meer materiaal ( dyneema / Spectra ) in het vlechtwerk. Nog een nadeel van super strak vlechten is dat de lijn er stugger van wordt en dat leidt dan weer tot vormgeheugen. Een andere maatregel die de duurzaamheid van P.E. lijnen ten goede komt is het leggen van meerdere lagen polyethyleen hars.
Beide ingrepen leiden tot meerkosten per meter en dat is uiteindelijk wat we voelen als we aan de kassa passeren van onze favoriete hengelsportwinkel.
Vis je met regelmaat en zijn verre worpen noodzakelijk om jouw manier van vissen georganiseerd te krijgen, laat je dan niet verleiden om een goedkope 8-braid te kopen. Ik heb er getest die na 4 worpen getorst op mijn molen lagen, maar ik ken er ook die na 8 dagen wrakvissen op zee nog steeds de zelfde vorm hadden. Ga opzoek naar een strak ( niet super strak ) gevlochten 8-braid, gecoat met meerdere lagen polyethyleen hars en je zal er langer dan gemiddeld de voordelen van ondervinden. Verder werpen met de helft van de moeite; wie wil dat niet? 

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.